fallback

Разгарът на сезона на отчетите ще бъде във фокуса на инвеститорите тази седмица

Междувременно световните финансови лидери ще се съберат във Вашингтон за срещата на МВФ и Световната банка

11:03 | 21.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сезонът на отчетите е в разгара си, като Tesla ще бъде първата от „Великолепната седморка“ технологични компании, които ще публикуват резултатите си за третото тримесечие на годината. Световните финансови лидери ще се съберат във Вашингтон, а цената на петрола изглежда ще остане нестабилни, пише investing.com. Ето какво ще се случи на пазарите през следващата седмица.

Данните от Tesla

Докато сезонът на отчетите набира сила, Tesla ще бъде една от първите големи технологични компании в САЩ, която ще отчете резултатите си за изминалото тримесечие. Данните на компанията на Илон Мъск за производство на електрически автомобили се очаква в сряда.

Акциите на Tesla се сринаха този месец след представянето на дългоочакваното роботакси, което не впечатли инвеститорите. От началото на годината досега акциите на компанията са надолу с около 11%.

Въпреки че инвеститорите са по-оптимистично настроени за икономиката на САЩ след позитивния доклад за работните места и намаляването на лихвения процент от Федералния резерв с 50 базисни пункта миналия месец, един слаб отчет за приходите на Tesla може да съживи притесненията за движението на технологичните акции.

Отчетите на производителите на чипове

През тази наситена с корпоративни отчети седмица резултатите на Texas Instruments и Lam Research ще привлекат вниманието на трейдърите след волатилната седмица за сектора на полупроводниците.

Във вторник акциите на компаниите за чипове се сринаха, след като производителят на оборудване ASML, най-голямата технологична фирма в Европа, прогнозира по-ниски от очакваното продажби и поръчки за 2025 г. Все пак се стигна до възстановяване в четвъртък, след като TSMC, която произвежда усъвършенствани чипове, използвани в приложенията за изкуствен интелект, отчете надхвърлящ прогнозите 54% скок на тримесечната печалба.

Други компании, които трябва да отчетат резултатите си през тази седмица, са Coca-Cola, IBM, General Motors и Verizon.

Седмицата ще бъде сравнително спокойна в икономическия календар на САЩ, но инвеститорите ще получат актуална информация за състоянието на жилищния сектор с докладите за продажбите на жилища. Предвидени са и доклади за поръчките на стоки с дълготрайна употреба, потребителските нагласи и първоначалните молби за помощи при безработица.

В сряда Фед ще публикува своята Бежова книга - отчет за икономическите условия в 12-те района на централната банка.

Среща на световните финансови лидери

Ръководителите на световните централни банки и министрите на финансите ще се съберат във Вашингтон от понеделник за годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, за да обсъдят как страните могат да се справят с ниския растеж и високия дълг.

Миналата седмица МВФ предупреди, че според прогнозите до края на тази година световният публичен дълг ще надхвърли 100 трлн. долара, което ще се дължи на САЩ и Китай. Според международната организация високите нива на дълга могат да предизвикат неблагоприятни пазарни реакции и да ограничат усилията на бюджета да реагира на икономически сътресения.

Междувременно руският президент Владимир Путин ще бъде домакин на срещата на върха на лидерите на страните от БРИКС от вторник, докато Кремъл търси подкрепа в противопоставянето си със Запада. Москва съобщи, че на срещата ще присъстват лидерите на Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, които осигуряват една трета от световното икономическо производство.

Цената на петрола

Цената на петрола изглежда ще остане под натиск, след като миналата седмица спадна с около 7%, докато трейдърите анализираха мрачните перспективи за търсенето от най-големия вносител, Китай, както и продължаващия конфликт в Близкия изток.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с повече от 7%, а тези върху американски суров петрол WTI - около 8%, отбелязвайки най-големия си седмичен спад от началото на септември.

Данни от петък показаха, че през третото тримесечие китайската икономика е нараснала с най-бавния темп от началото на 2023 г., въпреки че потреблението и промишленото производство през септември надминаха прогнозите.

Междувременно остава несигурността относно развитието на конфликта в Близкия изток. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че има възможност да се постигне споразумение с Израел и Иран по начин, който потенциално да сложи край на конфликта им за известно време. Ливанската групировка „Хизбула“ съобщи обаче, че се готви да премине към нова фаза в ескалацията на напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още