fallback

Цената на петрола се стабилизира след седмичния спад от 7%*

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 8 цента, или 0,11%, до 73,14 долара за барел

09:05 | 21.10.24 г.

Цената на петрола се стабилизира в понеделник, след като миналата седмица спадна с повече от 7%, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 8 цента, или 0,11%, до 73,14 долара за барел, а тези върху американския West Texas Intermediate (WTI) - с 10 цента, или 0,14%, до 69,32 долара за барел.

Миналата седмица Брентът поевтиня с повече от 7%, докато цената на WTI се срина с около 8%. Това отбеляза най-големия седмичен спад на контрактите от 2 септември насам заради забавянето на икономическия растеж в Китай и намаляването на рисковите премии заради напрежението в Близкия изток.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че има възможност „да се справим с Израел и Иран по начин, който да сложи край на конфликта за известно време“. Напрежението обаче се засили през уикенда, след като в неделя Израел съобщи, че се готви да атакува обекти в ливанската столица Бейрут, свързани с финансовите операции на „Хизбула“.

В понеделник Китайската централна банка очаквано намали основните лихвени проценти по кредитите като част от по-широкия пакет от стимулиращи мерки за съживяване на икономиката.

Данни от петък показаха, че през третото тримесечие икономиката на Поднебесната империя е нараснала с най-бавния темп от началото на 2023 г., което подхрани нарастващите опасения за търсенето на петрол.

*Данните са актуални към 8.30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още