fallback

Прегряващата икономика осигурява възходящ тласък за акциите в САЩ

Силните икономически данни от септември насам осигуриха възходящ тласък за фондовите борси, докато анализаторите очакват още низходящи лихвени корекции от Фед

16:00 | 19.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Голямата еуфория, свързана с възможността за бързо връщане към неутралните лихвени проценти след низходящата лихвена корекция на Федералния резерв на САЩ с 50 базисни пункта през септември, отшумя. Но тя беше заменена от едно друго положително настроение, което всички познаваме: силата на една прегряваща икономика, което помогна за доброто представяне на акциите през годината цялата година - до въпросното понижение на лихвите, пише Yahoo Finance.

Въпреки че опасенията около инфлацията и икономическия растеж бяха възродени след поредицата от нови икономически данни ( отчетът за работните места през септември, индексът на потребителските цени, силните продажби на дребно и по-умерения брой на седмичните молби за помощ при безработица), силната икономика обнадежди трейдърите.

Оказва се, че прегряващата икономика е добра за акциите.

Всичко това помага на S&P 500 да се движи около най-високото си ниво за всички времена през цялата седмица, сега доста над 5800 пункта, тъй като индексът отразява все по-често прогнозите за икономиката и техните ревизии в посока нагоре.

Настроението е различно от преди месец. Но както показва Графиката на седмицата на Yahoo Finance, всъщност малко неща са се променили по отношение на очакванията - особено в низходяща посока.

Последното проучване на Bank of America показва, че потенциалът за меко кацане на американската икономика може леко да е намалял. Но респондентите, очакващи „твърдо“ приземяване намаляват значително за първи път от юни, като само 8% от анкетираните очакват рецесия през следващите 12 месеца.

Проверката с инструмента FedWatch също показва малка промяна. Убеждението, че Фед ще продължи да намалява лихвените проценти през ноември, все още е силно, като инструментът показва 91% шанс за намаление с 25 базисни пункта.

Съвместяването на тези две неща звучи трудно. Но не е, когато си спомните колко високи са все още лихвите. Както управителят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари каза по-рано тази седмица, лихвите все още са „като цяло рестриктивни“.

Джейсън Фърман, бивш председател на Съвета на икономическите съветници при президента Барак Обама, посочва пред Yahoo Finance, че вижда инфлацията като по-голям проблем от рецесията в момента. Той смята, че макар „Фед трябва е принуден да следва строга политика, не е необходимо политиката да е толкова строга, колкото беше през миналата година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още