fallback

Небанковият финансов сектор има срок до края на март да се подготви за приемането на еврото

На датата на въвеждане на еврото Централният депозитар трябва да осигури автоматично конвертиране на финансовите инструменти

11:37 | 18.10.24 г.

Между 30 ноември и 31 март небанковият сектор трябва да подготви системите си за преминаването от лев към евро, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН).

До 30 ноември информационните системи в небанковия сектор трябва да започнат процеса на подготовка на информационните си системи за приемане на въвеждане на еврото по методически указания, изпратени от министъра на електронното управление, става ясно от сайта на Комисията.  

До 31 март 2025 г. трябва да са изпълнени процесите по адаптиране на информационните системи на Централния депозитар за работа с евро, като бъде осигурено адаптиране на поддържаните регистри и системите за клиринг и сетълмънт.

Това е и срокът, в който Българската фондова борса (БФБ) трябва да е адаптирала системите си за работа с евро, както и останалите места за търговия на финансови инструменти като организираната система за търговия, организирана от инвестиционен посредник „Капман“ АД.

Ангажимент да се подготви за приемането на еврото има и Гаранционният фонд, който трябва да подготви за работа с новата валута и поддържания от него Информационен център. Това е срокът за подготовка и на Фонда за компенсиране на инвеститорите.

До края на март трябва да бъдат изпълнени процесите по адаптиране на информационните системи за работа с евро на всички инвестиционни посредници, управляващи дружества, лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, застрахователни дружества, презастрахователни дружества, пенсионноосигурителни дружества и управляваните от тях фондове, както и на останалите поднадзорни на Комисията лица. Трябва да бъдат предприети действия и по конвертиране на финансовите инструменти от страна на емитентите им.

На датата на въвеждане на еврото в България, която все още не е уточнена, Централният депозитар трябва да осигури автоматично конвертиране на финансовите инструменти по силата на закона. Това е и моментът, в който трябва да бъдат конвертирани всички салда по всички счетоводни сметки (активи, пасиви, капитал).

През лятото парламентът прие Закона за въвеждане на еврото в България и задължи правителството в срок от две седмици след постигане на инфлационния критерий да поиска извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) за въвеждане на единната европейска валута в страната. Българските власти ще настояват еврото да бъде прието от 1 юли 2025 г. Коя ще бъде окончателната дата за присъединяване към еврозоната обаче ще стане ясно едва след решение на Съвета на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още