fallback

Играчите на пазара на злато очакват цената му да нарасне с 10% за година

За същия период среброто ще поскъпне с 43%, прогнозират търговци и компании за добив и преработка

15:00 | 16.10.24 г.

Цената на златото ще достигне нови рекордни стойности през следващата година, очакват в сектора.

Участниците в годишната конференция на браншовата асоциация London Bullion Market Association в Маями очакват цената да нарасне до средно 2917,40 долара за тройунция до края на октомври следващата година, което е с почти 10% над сегашните нива, пише Bloomberg.

Цената е средната стойност на прогнозите на водещи търговци, компании за добив и рафинерии за злато, присъстващи на конференцията във Флорида.

Спот цената на златото нарасна с около 29% тази година благодарение на привлекателността му като убежище във времена на геополитическа и икономическа несигурност, както и на ролята му като средство за диверсификация на богатството.

Миналия месец цената му надхвърли 2685 долара за тройунция и достигна исторически връх, подкрепена от решението на Федералния резерв да започне да намалява лихвените проценти. Златото обикновено се представя по-добре в условия на по-ниски лихвени проценти.

Според средната прогноза на анкетираните участници в конференцията цената на среброто ще нарасне с 43% през същия период и ще достигне 45 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още