fallback

Цената на петрола се стабилизира след резкия спад, но несигурността остава*

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 14 цента, или 0,2%, до 74,39 долара за барел

09:27 | 16.10.24 г. 6

Цената на петрола се повишава в сряда поради несигурността около в конфликта в Близкия изток, след като опасенията за търсенето доведоха до рязък спад през предходната сесия, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 14 цента, или 0,2%, до 74,39 долара за барел, а тези върху американския West Texas Intermediate (WTI) - с 19 цента, или 0,3%, до 70,77 долара за барел.

Във вторник цената на петрола се срина с повече от 4% до близо двуседмично дъно поради по-слабите прогнози за търсенето и след медийна публикация, според която Израел е склонен да не нанася удари по ирански ядрени и петролни обекти, което намали опасенията за прекъсване на доставките.

Въпреки това опасенията от ескалация на конфликта между Израел и подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ остават.

„След неотдавнашната корекция на цените може да очакваме известно пространство за стабилизиране в краткосрочен план, докато пазарните участници преценяват по-нататъшното развитие на геополитическия фронт“, заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

„Очаква се и повече яснота относно фискалната политика на Китай, а липсата на конкретика изглежда поражда известна несигурност относно евентуалното въздействие върху перспективите за търсенето на петрол“, добави той.

През последните дни както Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), така и Международната агенция по енергетика намалиха прогнозите си за ръста на световното търсене на „черно злато“ през 2024 г.

На този фон инвеститорите очакват последните данни за петролните запаси в САЩ, като седмичният доклад на Американския петролен институт ще бъде публикуван по-късно в сряда, а данните на Администрацията за енергийна информация - в четвъртък.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още