fallback

„Ипотех Софком“ и „София Комерс-Заложни Къщи“ стартират платформа за peer-to-peer кредитиране

Инвеститори ще могат да влагат средства в кредити с доходност от 5% или 12% годишно

13:18 | 15.10.24 г.

„Ипотех Софком“ АД и „София Комерс-Заложни Къщи“ АД ще стартират собствена платформа за peer-to-peer кредитиране, с която ще дадат възможност на частни инвеститори да влагат средства в кредити, съобщават от двете компании за Investor.bg.

Дружествата ще са оригинатори на платформата Creditlab.bg, като предоставят възможност на инвеститори да придобият участие във вече сключени от кредиторите заеми. Платформата ще е посредник между инвеститорите и оригинаторите, както и между инвеститорите и кредитополучателите, като ще разширява възможностите за финансиране, казва се в съобщението на компаниите.

Инвеститорите ще имат възможност да избират между доходност от 5% или 12% годишно. Минималната инвестиция започва от 20 лева.

„София Комерс-Заложни Къщи“ АД ще предложи на инвеститорите част от своето портфолио от раздадени кредити, обезпечени със злато. Тези кредити включват опция за обратно изкупуване, което осигурява допълнителна сигурност за инвеститорите (доходност от 5% годишно). Всички кредити, включени в портфолиото, могат да се търгуват на вторичен пазар.

„Ипотех Софком“ АД ще представя на инвеститорите възможност да инвестират в нов продукт – потребителски кредит, гарантиран с поръчител и застраховка за безработица. Този продукт предоставя 12% годишна доходност, но няма гаранция за обратно изкупуване.

При невръщане на кредита дружеството ще организира съдебното вземане за защита на интересите на инвеститорите.

Свързани компании:

ИПОТЕХ СОФКОМ АД - привилегировани акции, 2023 г.(IPSP)

ИПОТЕХ СОФКОМ АД - акции, 2023 г.(IPS)

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още