fallback

Фондовите борси в Европа приключиха колебливата седмица на зелено

Секторът на финансовите услуги нарасна с 1%, а акциите в телекомуникационния сектор бяха единствените със спад

20:27 | 11.10.24 г.

Европейските пазари затвориха с повишения на основните борсови индекси в петък след данните за растежа на британската икономика и в очакване на фискалните стимули от страна на Китай, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,53%, като натрупа положителна инерция в края на деня и записа седмичен ръст въпреки нестабилните движения.

Секторът на финансовите услуги нарасна с 1%, а акциите в телекомуникационния сектор бяха единствените на червена територия с понижение от 0,42%.

Таблица: CNBC

Според официалните данни, публикувани в петък, през август икономиката на Обединеното кралство отново е отбелязала ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Според оценките БВП на Великобритания се е увеличил с 0,2% през месеца, след като през юли и юни отбеляза спад. Данните съвпаднаха с очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Пазарите посрещнаха и проектобюджета на Франция, който предвижда повишаване на данъците и съкращаване на разходите на стойност 60 млрд. евро с цел преодоляване на дефицита. Анализатори заявиха, че плановете може да ограничат икономическия растеж на страната и да накарат рейтинговите агенции да намалят допълнително рейтинга на френския държавен дълг.

По-рано днес китайските акции доведоха до спад на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. За събота е насрочена пресконференция на Министерството на финансите на Китай, която инвеститорите очакват с нетърпение, тъй като се очаква Пекин да представи нови мерки за стимулиране на икономиката. Анализатори коментираха, че политиците в Китай изглеждат готови да предприемат драстични действия, за да стимулират затруднената икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още