fallback

Петролът поскъпва заради урагана в САЩ и напрежението между Израел и Иран*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 63 цента, или 0,8%, до 77,21 долара за барел

09:30 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се повишава в четвъртък с рязкото нарастване на търсенето на горива заради урагана „Милтън“ в САЩ, който връхлетя Флорида, както и поради опасенията за потенциални прекъсвания на доставките в Близкия изток на фона на засиленото напрежение между Израел и Иран, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 63 цента, или 0,8%, до 77,21 долара за барел, а тези върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) - с 63 цента, или 0,9%, до 73,87 долара за барел.

Най-големият производител и потребител на „черно злато“ в света беше засегнат от втора голяма буря - урагана „Милтън“, който навлезе на западното крайбрежие на Флорида, предизвиквайки торнадо и заплашителни приливи на морска вода.

Стихията вече повиши търсенето на бензин в щата, като около една четвърт от бензиностанциите разпродадоха запасите си, което спомогна за поддържането на цените на суровия петрол.

Междувременно израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че се готви израелски удар срещу Иран, който „ще бъде смъртоносен, прецизен и изненадващ“. Президентът на САЩ Джо Байдън проведе разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който Белият дом определи като „директен и много продуктивен“.

Байдън „продължава да обезкуражава Израел да се насочва към петролни съоръжения, но нараства загрижеността, че съюзниците на страната имат слабо влияние върху стратегията ѝ“, посочват анализатори от ANZ.

Във вторник Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) понижи прогнозата си за търсенето за 2025 г. поради отслабването на икономическата активност в Китай и Северна Америка.

Данните на EIA от сряда показаха, че запасите от суров петрол са скочили с 5,8 млн. барела до 422,7 млн. барела през миналата седмица. Това е по-голям ръст от очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, но е много по-нисък от оценката на индустриалната група Американски петролен институт от вторник.

Според анализатори на JPMorgan обаче търсенето на петрол е нараснало този месец, което е помогнало за поддържането на цените.

„В САЩ търсенето на бензин нарасна с 800 хил. барела за седмица. В цяла Азия активността на полетите се възстанови, след като беше нарушена от множество тайфуни. В Китай дневната активност на полетите нарасна до осемседмичен връх“, посочиха оттам.

„След като по-голямата част от търсенето, свързано с пътувания, вече е зад гърба ни, фокусът се измества към предстоящото нарастване на търсенето, обусловено от метеорологичните условия, през следващите седмици“, добавят анализаторите на JPMorgan.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още