fallback

Борсовата волатилност в Китай подхрани оптимизма сред инвеститорите в Европа

Пазарите реагираха и на коментарите на гуверньора на Латвийската централна банка Мартинс Казакс относно лихвите на ЕЦБ

19:25 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на повишения оптимизъм сред местните инвеститори заради повишената волатилност в Китай, съобщава CNBC.

Общоевропейският показател Stoxx 600 напредна с 0,66% до 520,06 пункта.

Френският измерител CAC прибави 0,52% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7560,09 пункта.

Германският бенчмарк DAX отчете ръст от 191,25 пункта, или 1%, до 19 257,72 пункта.

Британският индекс FTSE записа повишение от 0,65% до 8243,74 пункта.

Търгуваните в Китай акции претърпяха разпродажба по-рано през деня, завладени от силна волатилност. Във вторник HSI записа най-лошия си ден за последните 16 години, изтривайки над 9,4% от стойността си.

Във фокуса на пазарите попадна прогнозата на германското правителство за икономиката на страната. Берлин преразгледа оценката си за брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година до спад от 0,2%. Това е пореден знак, че най-голямата европейска икономика се затруднява по пътя към възстановяването.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 9 октомври.

Спадът на производството през 2024 г. - след понижението от 0,3% през миналата година - ще отбележи едва втория случай на последователни години на свиване на БВП от обединението на Западна и Източна Германия през 1990 г. насам. Министърът на икономиката Роберт Хабек беше предвидил разширяване с 0,3% за тази година в публикуваните в края на април шестмесечни прогнози.

Пазарите реагираха и на коментарите на гуверньора на Латвийската централна банка Мартинс Казакс, който посочи, че лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) могат да бъдат понижени през следващата година до нива, които нито стимулират, нито ограничават икономиката, ако инфлацията достигне целевото равнище от 2%.

Казакс посочи, че лихвите трябва да бъдат допълнително понижени поради отслабващата икономика в еврозоната, като потвърди подкрепата си за такава стъпка още на заседанието следващата седмица.

Междувременно цената на акциите на германската фармацевтична компания Bayer се понижи с над 6,9%, след като върховният съд на САЩ обяви, че ще преразгледа дело, според което предлагането на продукти, произведени от компания Monsanto, са навредили на няколко човека в училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още