fallback

Кои фактори предполагат почти задължителни ръстове в цената на златото

За да настигнат Запада по златни резерви, страните от БРИКС трябва да купуват още поне десетилетие, каза Крум Атанасов, Igold

19:30 | 09.10.24 г. 1

Настоящата геополитическа конюнктура очертава изключително позитивни прогнози за цената на златото. Фундаментът в момента подкрепя изцяло цената на метала – това са геополитическите конфликти, понижението на лихвите и покупките на централните банки, които са трите фундаментални елемента, които сочат, че ръстовете в цената са почти задължителни. Това коментира Крум Атанасов, основател на Igold, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria 

По думите му светът отново отива към поляризация и е напълно нормално активи като златото да показват очакваните ръстове.

Атанасов потвърди, че златото е един от най-предпочитаните активи убежища в контекста на геополитически конфликти.

Гостът посочи, че често жълтият метал показва превантивни движения в цената си, когато има достатъчно информация за бъдеща ескалация на даден конфликт.  "Лихвените проценти също играят важна роля в представянето му, като последният ход на Фед, с който централната банка понижи лихвените проценти с 50 базисни пункта, се отрази благоприятно на цената на актива", каза Атанасов. 

Той обясни, че при повишаване на лихвените проценти се очаква цената на златото да намалява, но в последната година и половина, когато станахме свидетели на затягане на паричната политика по света, се видя, че ценният метал запази позициите си. Този тренд бе стимулиран от потреблението на централните банки на държавите от БРИКС и някои западни страни, които попълваха резервите си на злато, заяви гостът. И добави, че подобен ход може да се приеме като индикатор за подготовка за военен конфликт.

„Това са така наречените военни ковчежета. Когато Русия трупаше злато преди инвазията в Украйна, се говореше неофициално, че когато една страна иска да натрупа толкова голям процент от резерва си в злато, то тя е готова за по-голям военен конфликт. Във всички случаи, ако искат да настигнат Запада, страните от БРИКС трябва да купуват още поне десетилетие“, коментира анализаторът.

Относно интереса към среброто, което често се разглежда наред със златото като инвестиционен актив, той отбеляза, че явно вече не е любим актив на централните банки, които през 2013 г. разпродадоха метала от резервите си. В дългосрочен план възвръщаемостта на златото е по-голяма от тази на среброто, каза Атанасов.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още