fallback

Гръцката борса е на крачка да си върне статута на развит пазар

Инвеститорите се завръщат към активите на страната, докато Гърция си проправя път, за да излезе от дълбоката икономическа дупка

12:44 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Гръцките акции са на една стъпка от това да се присъединят отново във вселената на развитите пазари, докато страната постепенно се завръща към нормалност, оставяйки зад себе си дългова криза, продължила десетилетие, съобщава Bloomberg.

FTSE Russell добави акциите на страната към списъка за наблюдение за възможно прекласифициране от статут на развиващ се към такъв на развит пазар. Страната изпадна в тази категория през 2013 г.

„Актуализация на статута на Гърция от списъка за наблюдение ще бъде осигурена като част от междиннна актуализация през март 2025 г.“, заяви FTSE Russell в съобщение.

Инвеститорите се завръщат към активите на страната, докато Гърция си проправя път, за да излезе от дълбоката икономическа дупка, в която изпадна след световната финансова криза. Общият индекс на Athens Exchange Group се е повишил с около 53% от началото на 2023 г. насам. Миналата година страната си възвърна статута на инвестиционен клас, който беше загубила през 2010 г., когато започна дълговата ѝ криза.

Според оценките на Международния валутен фонд (МВФ) очакванията са икономиката на Гърция да нарасне с 2% през тази година. Това е над два пъти повече от прогнозирания растеж за цялата еврозона. Страната също така има за цел да намали с около 20 процентни пункта дълга си само в рамките на четири години.

Решението на FTSE Russell „отразява положителното развитие на нашата икономика, положителните перспективи пред нея и успешните усилия на правителството в приватизационния сектор“, каза в изявление министърът на финансите на страната Костис Хацидакис.

Янос Контопулос, главен изпълнителен директор на Athens Exchange Group, заяви, че „връщането в категорията на развитите пазари е основен стратегически приоритет през последните две години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още