fallback

Една не толкова бляскава група акции попада в светлината на прожекторите в САЩ

Отчетите на компаниите в секторите комунални услуги, суровини и промишленост ще подскажат дали пазарният тласък ще продължи

11:26 | 09.10.24 г.

През последните седмици няколко не толкова популярни сектора водят фондовия пазар в САЩ. Ръстовете им обаче скоро ще бъдат подложени на тест, пише Wall Street Journal.

Широкият борсов индекс S&P 500 се е повишил с 21% тази година, стимулиран през първата половина на годината от технологичните гиганти и амбициите им в сферата на изкуствения интелект (AI). От началото на третото тримесечие обаче по-малко бляскава група сектори – включително комунални услуги, суровини и промишленост – поеха щафетата, давайки тласък на пазарния възход.

Предстоящият сезон на отчетите може да донесе доказателства дали нарастващият напредък е устойчив.

Wall Street очаква общата печалба на технологичните гиганти от т. нар. Великолепна седморка – Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms и Tesla, да е нараснала със 17,5% през третото тримесечие на годишна база спрямо увеличение от 1,1% на печалбата на останалата част от компаниите в S&P 500, посочва Джон Бътърс, старши анализатор на отчетите във FactSet. Това би било най-малката разлика между печалбите на двете групи от първото тримесечие на 2023 г.

„Великолепната седморка и печалбата ѝ се забавят от доста висока база. Останалата част от пазара – тяхната печалба се ускорява“, казва Лорън Санфилипо, старши инвестиционен стратег в Chief Investment Office към Bank of America. „Затова търсим допълнително потвърждение към този момент – че има нещо повече в тази устойчивост на печалбата от просто технологичните“ компании.

Оптимизмът около икономиката подкрепя поскъпването на акциите в различните индустрии. Миналата седмица данните показаха голям ръст на новите служители през септември, а безработицата спадна до 4,1%. В същото време инфлацията се забавя, а пристанищната стачка, която заплаши да прекъсне веригите на доставка и да повиши цените, приключи.

Голямото понижение на основните лихви от Федералния резерв през септември също може да продължи да захранва икономиката.

За третото тримесечие като цяло се очаква компаниите в S&P 500 да отчетат пето поредно тримесечие на ръст на печалбите, с прогнози за увеличение от 4% на годишна база, според FactSet.

Някои от най-големите банки и мениджъри на активи в страната трябва да представят резултатите си тази седмица, включително JPMorgan Chase, Wells Fargo и BlackRock. Инвеститорите ще получат и нови данни за инфлацията, което може да повлияе на посоката на Фед по отношение на лихвите.

Като цяло се очаква технологичните акции все още да са допринесли най-много за нарастването на корпоративните печалби през третото тримесечие. Очакванията са IT секторът, част от който са Nvidia и Apple, да отчете ръст на печалбата от 15% на годишна база. Комуникационният сектор, който включва Meta и Alphabet, пък е с прогнози за увеличение от 10%.

Очакванията за здравния сектор са да отчете ръст на печалбата от 11%, а секторите на имотите и комуналните услуги – от съответно 5% и 3,8%. За енергетиката, която спечели от по-високите цени на петрола година по-рано, прогнозите са да отчете най-големия си спад на печалбата от 24%.

Инвеститорите ще се съсредоточат върху това какво ще кажат мениджърите на компаниите по отношение на ескалацията на войната в Близкия изток и за президентските избори в САЩ. Това са едни от големите променливи, които могат да повлияят на това доколко застрашено е разширяването на пазарния ръст, казва Лорън Гудуин, икономист и главен пазарен стратег в New York Life Investments.

Първите отчети показват, че компаниите се затрудняват от по-слабото търсене. Акциите на FedEx поевтиняха с 15% на 20 септември, ден след като компанията отчете по-ниски приходи и печалба и снижи прогнозата си. Акциите на Nike се сринаха с 6,8% в деня след като съобщи, че приходите и печалбата са намалели, отчасти защото става твърде лесно да се сдобиеш с чифт маратонки от лимитирана серия.

Разочароващите резултати като цяло биха могли да накарат акциите да изглеждат по-скъпи. Компаниите в S&P 500 се търгуват на цени 21,4 пъти по-високи от прогнозните им печалби за следващите 12 месеца в сравнение с 10-годишната средна стойност от 18,3 пъти, според FactSet.

Wall Street изглежда оптимистично настроен за годината и очаква печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с 10,2%, според FactSet.

Майкъл Арон, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors, коментира, че ще следи дали други сектори ще успеят да се наложат през третото тримесечие.

„Това може да покаже, че очакванията за намаляване на разликата в ръста на печалбите ще бъдат реалност занапред“, каза Арон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още