fallback

Възможността за прекратяване на огъня между Израел и "Хизбула" стабилизира цената на петрола*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 22 цента, или 0,3%

09:04 | 09.10.24 г.

Цената на петрола се стабилизира в сряда, докато инвеститорите преценяваха развитието на конфликта в Близкия изток, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 22 цента, или 0,3%, до 77,4 долара за барел, а тези върху американския сорт West Texas Intermediate - с 14 цента до 73,71 долара за барел.

И двата контракта поевтиняха с повече от 4% през предходната сесия заради възможността за прекратяване на огъня между „Хизбула“ и Израел, но пазарите остават предпазливи по отношение на риска от потенциална израелска атака срещу петролната инфраструктура на Иран.

„Ежедневната дилема на „близкоизточните заглавия“, които се движат като махало между „преговори за прекратяване на огъня“ и „по-нататъшна ескалация на атаките“, отвлича вниманието на инвеститорите от реалността“, заяви старши пазарният анализатор на Phillip Nova Приянка Сачдева.

Разпродажбите във вторник последваха ценовия подем, започнал след като Иран изстреля ракета по Израел на 1 октомври. Той завърши с 8% ръст за седмицата в петък - най-големият от повече от година.

Що се отнася до търсенето, нови данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с близо 11 млн. барела през миналата седмица. Това е много повече, отколкото очакваха анализаторите, анкетирани от Ройтерс. Въпреки това запасите от горива са намалели.

Опасенията от липсата на допълнителни мерки от страна на Пекин за насърчаване на китайската икономика също ограничиха ръста на цените на петролния пазар.

*Данните са актуални към 8.30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още