fallback

Европейските индекси не успяха да запазят ръстовете си от началото на седмицата

Основните индекси на Стария континент се оцветиха в червено

19:49 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси приключиха търговията във вторник с понижения след нестабилното начало на седмицата, докато инвеститорите реагират на забавянето на ралито след обявяването на китайските стимули, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,54% надолу, след като всички основни борси и повечето сектори се озоваха на червено. Миннодобивният сектор изтри 4,47%, докато този за стоки за домакинствата се понижи с 1,47%.

Европейски борси, 08.10.2024 г. Таблица: CNBC

Британският индекс FTSE 100 спадна с 1,36%, докато френският CAC 40 и германският DAX отстъпиха съответно с 0,72% и 0,17%.

Европейските производители на алкохолни напитки LVMH, Pernod Ricard и Diageo записаха спадове, след като Китай обяви временни антидъмпингови мерки върху вноса на бренди от Европа, дни след като Европейският съюз гласува митата за електромобилите.

Това се случва на фона на по-големия спад на стойността на акциите на миннодобивните компании и на тези за луксозни стоки, тъй като очакванията за потенциалния тласък на търсенето от мерките за стимулиране на ключовия китайски пазар отслабнаха.

Американските индекси се възстановиха в сутрешната търговия след лош старт на седмицата в понеделник, докато инвеститорите следят охлаждането на петролните фючърси.

В Азиатско-Тихоокеанския регион първоначалното рали на китайските пазари загуби инерция, след като брифинг на Националната комисия за развитие и реформи на страната не даде много подробности за по-нататъшни стимули.

По-рано индексът CSI 300 в континентален Китай скочи с над 10% при отварянето на пазара след Златната седмица, но ръстът беше ограничен по-късно през сесията.

Тази седмица се очакват данни от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, данни за търговията в Германия, инфлацията в САЩ и икономическия растеж на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още