fallback

Ключови данни за Германия и САЩ ще бъдат във фокуса на инвеститорите тази седмица

Междувременно започва и сезонът на отчетите с компании като JPMorgan Chase и PepsiCo

11:03 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През тази седмица пазарите очакват ключови данни за икономиката на Германия, която изглежда във все по-голямо затруднение. Докладът за инфлацията в САЩ през септември също ще бъде във фокуса на инвеститорите, след като по-силните от очакваното данни за работните места в петък успокоиха инвеститорите, които се опасяваха, че икономиката на страната отслабва. Федералният резерв на САЩ също така ще публикува протокола от заседанието си от миналия месец, а цената на петрола изглежда ще остане нестабилна на фона на засиленото геополитическо напрежение.

На този фон започва сезонът на отчетите, пише investing.com. Ето кои ще бъдат акцентите на пазарите през следващите дни.

Състоянието на германската икономика

Седмицата започна с данни за фабричните поръчки в Германия, според които търсенето е намаляло с 5,8% спрямо юли след два последователни месеца на увеличение. Това е най-големият спад от януари насам и е далеч по-лош резултат от очакванията на всички 17 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg преди това.

Мрачният доклад постави началото на ключова за Германия седмица, през която ще бъдат представени данни за индустриалното производство, както и последните икономически прогнози на правителството на канцлера Олаф Шолц. Тъй като икономиката на страната все още опитва да се отърси от последиците от сътресението в доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна, а Volkswagen AG предупреждава за затваряне на заводи, германските власти са напът да изоставят надеждата за постигане на годишен растеж през 2024 г.

Индексът на потребителските цени в САЩ

Очаква се данните за инфлацията в САЩ през септември в четвъртък да покажат, че в края на третото тримесечие ценовият натиск е продължил да бъде умерен. Стойностите, които ще бъдат публикувани след положителния доклад за заетостта от петък, вероятно ще формират очакванията за размера и темпа на намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през идните месеци.

Данните за инфлацията при производствените цени в петък вероятно също ще бъдат умерени. Очаква се това да увери централните банкери в САЩ, че инфлацията върви по устойчив път към целевото равнище от 2%.

Миналия месец Фед започна цикъла си на облекчаване на разходите по заемите с по-голямо от очакваното намаление от 50 базисни пункта, но според анализаторите докладът за работните места от петък говори против това централната банка да предприеме още едно рязко намаление през ноември.

Протоколът на Федералния резерв

В сряда Фед ще публикува протокола от заседанието си през септември, като инвеститорите ще търсят индикации за това как централните банкери виждат темпа на облекчаване на паричната си политика занапред.

Допълнителна информация ще се търси и за факторите, които са довели до постигането на консенсус за намаляването на лихвените проценти с 50 пункта.

Започва сезонът на отчетите

Сезонът на отчетите за третото тримесечие в САЩ е напът да започне, а това ще бъде тест за фондовия пазар, който е близо до рекордни стойности.

В петък отчетите си ще публикуват големи финансови компании, сред които JPMorgan Chase, Wells Fargo и BlackRock.

Резултатите на банките дават представа за състоянието на икономиката, включително за силата на търсенето на кредити. Инвеститорите също така ще следят за признаци дали намалението на лихвите от Фед миналия месец вече оказва влияние чрез увеличаване на продажбите на автомобили или закупуването на други стоки с голяма стойност.

Други компании, които ще оповестят финансовите си резултати през седмицата, са PepsiCo и Delta Air Lines.

Цената на петрола

Цената на петрола се повиши в петък и отбеляза най-големия си седмичен ръст от повече от година насам поради нарастващата заплаха от по-широка война в Близкия изток.

На седмична база сортът Брент поскъпна с над 8% или с най-много за една седмица от януари 2023 г. насам. Американският суров петрол WTI прибави към цената си 9,1% на седмична база, което е най-висок ръст от март 2023 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още