fallback

Европейските акции затвориха сесията с ръстове

Банковият, енергийният и автомобилният сектор имат най-голям принос за повишенията

20:44 | 04.10.24 г.

Европейските акции затвориха сесията с ръстове след публикуването на данните за пазара на труда в САЩ.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,44% до 518,56 пункта в последната за седмицата сесия, подкрепен от акциите на банките със среден ръст от 1,6% и енергийните на компании с 1,6%. За седмицата обаче регионалният бенчмарк отбелязва 1,8% спад заради ескалиращото напрежение в Близкия изток.

Автомобилните акции поскъпнаха средно с 1,5%, след като държавите от Европейския съюз (ЕС) подкрепиха мита до 45% върху електрическите превозни средства от Китай, съобщава Bloomberg.

Сред отделните акции DSV A/S скочи, след като датската спедиторска компания продаде нови акции на стойност 5 млрд. евро, без да прибягва до отстъпка, за да финансира придобиването на DB Schenker.

Акциите на френската компания за видеоигри Ubisoft скочиха с над 30% в петък след съобщение, че Tencent и семейство Гийемо, които са основали компанията, обмислят потенциално изкупуване.

Междувременно акциите на датския корабен гигант Moller-Maersk поевтиняха с 5%, след като американските докери и Морският алианс на САЩ се споразумяха за предварителна сделка относно заплатите. Това сложи край на стачката на пристанищните работници и облекчи натиска върху сектора, посочват от CNBC.

Една продължителна стачка би оказала натиск върху европейските спедитори да поемат по-голям дял от търсенето в глобалната верига на доставки, отбелязва медията.

Акциите на Hapag Lloyd изтриха 15% от цената си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още