fallback

Ако в САЩ предстои меко кацане, защо акциите на малките компании не поскъпват

Индексът Russell 2000 изостава зад S&P 500, откакто Фед започна да намалява лихвите

18:00 | 05.10.24 г.

Очакванията обикновено са акциите с малка капитализация да бъдат сред най-големите печеливши от понижения на основните лихви. Това не се случва този път, пише Wall Street Journal.

Фокусираният върху компаниите с малка капитализация индекс Russell 2000 е спаднал с 1,1% от дръзкото намаление на лихвите от Федералния резерв преди 2 седмици, изоставайки от S&P 500, повишил се с 1,2% през същия период. Това прекъсна възхода на акциите на малки, местно фокусирани компании, който стартира през юли, когато доклад за изненадващо забавената инфлация засили доверието на инвеститорите, че централната банка е постигнала целите си.

Мудният отговор на акциите към понижението на лихвите от Фед през септември предполага, че остават съмненията за посоката на икономиката. Очакванията са акциите с малка капитализация да поскъпват, когато лихвите спадат – обикновено задминават компаниите с голяма капитализация през шестте месеца след първото намаление в цикъла, посочва Bank of America Global Research.

Причината е, че множество малки акции са тясно обвързани със здравето на икономиката. Обикновено те са чувствителни към промени в лихвите, тъй като имат повече дългове с променлива лихва от конкурентите им с голяма капитализация.

Акциите на по-малките компаниите из различните индустрии напоследък поевтиняват. Макар че има множество сигнали, че икономиката остава стъпила на стабилна основа, много инвеститори се опасяват, че нарастващият оптимизъм, че Фед ще свали инфлацията без остър ръст на безработицата, е неоправдан.

„Инвеститорите се отнасят твърде пренебрежително към нещо, което е по-лошо от това“, казва Джеймс Рейгън, директор на проучванията по управление на богатството в D.A. Davidson. „Това е голямо объркване и за мен предполага, че под повърхността мекото кацане все още е леко под въпрос“.

Всички погледи ще бъдат насочени върху доклада за работните места в петък за сигнали дали наемането на нови хора се възстановява след забавянето през лятото. Слаби данни през следващите месеци може да принуди Фед да облекчи политиката по-агресивно.

Проучванията на доверието вече предполагат, че тревогата се засилва. Миналата седмица показател за потребителското доверие отчете най-големия си едномесечен спад от над три години. А скорошно проучване на доверието сред собствениците на малки бизнеси показа по-голямо понижение от очакваното в началото на септември, задържайки показателя под 50-годишната му средна стойност вече 32 последователни месеци, според National Federation of Independent Business.

„Намираме се в момент, в който всичко е точно за американската икономика“, казва Рич Нузум, главен инвестиционен стратег в Mercer. „Такива моменти обаче са редки и имат склонността да не продължават дълго. Така че кога ли ще има нещо изненадващо, което ще ни стресне?“.

Индексите на малките компании изостават от тези на големите тази година. Russell 2000, съставен от компании със средна пазарна стойност от 3,43 млрд. долара, е нагоре със 7,6%. Ентусиазмът около технологията за генеративен изкуствен интелект доведе до ръстове от по 19% за S&P 500 и Nasdaq Composite.

По-слабото представяне напоследък правите малките акции да изглеждат сравнително евтини. Компаниите в Russell 2000 се търгуват на цени 15,8 пъти над прогнозираната им печалба за следващите 12 месеца, което е под 10-годишното им средно съотношение от 16,4 пъти, по данни на FTSE Russell. За сравнение, компаниите в S&P 500 се търгуват при съотношение от 21,5 пъти.

Очаква се малките компании да получат известно облекчение от по-ниските лихви. Около 36% от дълга, държан от компании в Russell 2000, без финансовите компании, е с плаваща лихва, показват данни на BofA. Това означава, че плащанията им по заемите ще спаднат с понижението на основните лихви.

Лихвените проценти все още са по-високи, отколкото бяха през по-голямата част от изминалото десетилетие. А по-голямата част от дълга на компаниите с малка капитализация ще достигне матуритет през следващите пет до шест години, посочват стратезите на BofA. Ако лихвите останат по-високи за по-дълго време, разходите им за заеми може да се повишат, когато ги рефинансират.

Малките компании са изправени и пред други предизвикателства. Около 42% от компаниите в Russell 2000 са непечеливши спрямо 6% в S&P 500, показват данни от главния икономист на Apollo Торстен Слок.

„Печалбата е това, което има значение, а печалба не се генерира от компаниите в Russell 2000”, казва Майкъл Роузън, управляващ партньор и главен инвестиционен директор в Angeles Investments. „Те се генерират от големите компании с мегаголяма капитализация и именно затова те са пазарните лидери“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 05.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още