fallback

Азиатските валути се насочват към най-лошата си седмица за годината

Показателят на Bloomberg за азиатските валути се срина с 0,8% тази седмица

10:08 | 04.10.24 г.

Азиатските валути са напът да отбележат най-лошата си седмица от повече от година, тъй като инвеститорите намаляват залозите за рязко намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Показателят на Bloomberg за азиатските валути се понижи с 0,8% тази седмица и се насочва към най-големия си спад от септември 2023 г. насам. Малайзийският рингит, индонезийската рупия и тайландският бат водят загубите, тъй като устойчивите данни за заетостта в САЩ и геополитическото напрежение стимулират долара.

Това е значим обрат, след като ралито през последното тримесечие изтласка азиатските валути в ролята на най-добре представящите се сред развиващите се страни. Промяната идва, тъй като според данни за суаповете, събрани от Bloomberg, трейдърите виждат приблизително 29% шанс за още едно намаление с половин процентен пункт на следващото заседание на Фед, което е по-малко в сравнение с очакванията преди седмица.

Доларовият индекс в Азия е уязвим за нови загуби. Изображение: Bloomberg

„Очакваните по-късно в петък данни за работните места извън селскостопанския сектор на САЩ би трябвало да затвърдят мнението, че следващият ход на Фед ще бъде намаление с 25 базисни пункта“, смятат от K2 Asset Management. „Югоизточна Азия вероятно ще върне половината до две трети от ралито на валутите от последното тримесечие“, заяви Джордж Бубурас, ръководител на изследователския отдел на компанията в Мелбърн.

Рингитът, батът и рупията се сринаха с по над 2% тази седмица, като се представиха най-зле сред развиващите се пазари. Възможно е низходящият импулс да продължи, тъй като нарастващото напрежение в Близкия изток засилва търсенето на активи убежища като долара, а същевременно нарастват опасенията относно устойчивостта на свързаното с Китай рали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още