fallback

Цената на петрола остава стабилна въпреки засиленото напрежение в Близкия изток*

Рисковете, свързани с доставките, отново са във фокуса на вниманието

09:34 | 04.10.24 г.

Цената на петрола не се променя съществено в петък, но върви към значителен седмичен ръст, докато инвеститорите преценяват перспективата за по-широк конфликт в Близкия изток, който да наруши потоците от суров петрол, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 8 цента, или 0,1%, до 77,54 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 6 цента, или 0,08%, до 73,65 долара за барел.

И двата бенчмарка се насочват към седмичен ръст от около 8%.

САЩ обсъждат дали биха подкрепили израелски удари по ирански петролни съоръжения като ответна мярка за ракетното нападение на Техеран срещу Израел, заяви президентът Джо Байдън в четвъртък, след като израелските военни атакуваха Бейрут с нови въздушни удари във войната срещу ливанската групировка „Хизбула“.

Коментарите на Байдън допринесоха за ръст от 5% на цените на петрола в четвъртък. Петролът поскъпна в четвъртък, тъй като пазарите се притесняваха от потенциалното разширяване на конфликта в Близкия изток.

„Рисковете, свързани с доставките, отново са във фокуса на вниманието с нарастването на напрежението в Близкия изток, но очакваме въздействието да бъде ограничено“, посочват анализаторите от ANZ.

Макар че регионът осигурява повече от една трета от световните доставки на петрол, директна атака срещу петролните съоръжения на Иран изглежда най-малко вероятният отговор сред вариантите на Израел, смятат те.

„Подобен ход би ядосал международните партньори на Израел, докато прекъсването на приходите от петрол на Иран вероятно би го оставило с малко за губене, което може да провокира по-свиреп отговор“, добавят от ANZ.

Опасенията за предлагането, които повишиха цените в началото на седмицата, бяха смекчени и от свободния производствен капацитет на ОПЕК, както и от факта, че световните доставки на суров петрол все още не са нарушени от размириците в Близкия изток.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още