fallback

Пазарите и Близкия изток: Как инвеститорите се справят с геополитическото напрежение

Засега пазарите са спокойни заради перспективата за по-нататъшно облекчаване на разходите по заемите

11:39 | 04.10.24 г.

Конфликтът в Близкия изток отново ескалира, но настроенията на финансовите пазари засега остават оптимистични на фона на промените в добива на петрол и намаляването на лихвените проценти в световен мащаб, които засенчват геополитическото напрежение, пише Ройтерс.

Израел, която все още воюва с „Хамас“ в Ивицата Газа, бомбардира Бейрут в четвъртък, продължавайки конфликта си с ливанската групировка „Хизбула“, дни след като бе атакувана от Иран.

Въпреки това световният борсов индекс MSCI All Country World Index е само с 1% надолу от рекордните стойности през миналата седмица, а цената на петрола, която се повиши с близо 5% за 24 часа след ракетната атака на Иран срещу Израел, се стабилизира около далеч не толкова застрашителните 75 долара за барел.

Със сигурност една по-голяма ескалация, която би нарушила доставките на петрол от Близкия изток и би разклатила световната икономика, би предизвикала по-силна реакция, а фактът, че фондовите пазари са близо до рекордно високи стойности, може да ги направи уязвими от резки спадове.

Засега обаче пазарите са успокоени от перспективата за по-нататъшно облекчаване на разходите по заемите и от разширената роля на САЩ в производството на петрол, която компенсира доминиращата роля на Близкия изток.

Така нареченият „индикатор за страха на Wall Street”, индексът на волатилността VIX, е на умерено ниво от около 20 пункта - доста под постпандемичния връх над 60 пункта, достигнат по време на пазарните сътресения в началото на август тази година.

„Когато мислим за геополитическия риск и неговото отражение върху цените на активите, това, което очевидно ще има по-голямо въздействие, е ако видим резултати, които съществено засягат растежа или инфлацията“, коментира Марк Даудинг, главен инвестиционен директор на BlueBay Asset Management.

„Основното безпокойство наистина е свързано с въздействието върху цените на петрола. Но дори и тук бяхме в ситуация, в която, ако не друго, цената на петрола се понижаваше“, добави той.

Според анализатори превръщането на Съединените щати в голям производител на петрол - най-големият в света през последните шест години - е намалило чувствителността на света към прекъсванията на доставките от Близкия изток.

А европейските енергийни пазари се реорганизираха след нахлуването на Русия в Украйна, което беше драматичен пример за това как скокът на цените на енергията може да разтърси световните пазари и икономики.

„Нарастващото значение на Вашингтон би подсказало, че рисковете за енергийните доставки от напрежението в Близкия изток са донякъде смекчени“, смята Катрин Нейс, главен икономист в PGIM Fixed Income.

Различни времена

През 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, петролът поскъпна до над 100 долара за барел, а цените на газа се повишиха, отприщвайки нова инфлационна вълна, която увеличи натиска върху централните банки да повишат лихвените проценти. Това, от своя страна, доведе до повишаване на доходността на облигациите, особено в САЩ, както и до засилване на долара.

Днес ситуацията е различна. Централните банки вече са в режим на облекчаване на политиките си и се надяват, че САЩ ще избегнат рецесията.

Тилман Колб, стратег за развиващите се пазари в UBS Global Wealth Management, заяви, че макар през последните две години да са се случили значителни събития във вътрешната и международната политика, за пазарите икономическите перспективи остават ключови.

Междувременно инвеститорите се възползват и от обявяването на дългоочакваните мерки за икономическо стимулиране в Китай.

„Въздействието на азиатската страна беше почти по-значим фактор от всичко друго от гледна точка на това какво означава за глобалното търсене и растеж“, изтъква Даудинг от BlueBay.

Преценка на рисковете

Разбира се, всичко може да се промени много бързо, ако геополитическата обстановка се изостри още повече.

Тина Фордъм, основател и геополитически стратег във Fordham Global Foresight, заяви, че следи дали Израел ще се насочи към енергийната инфраструктура или към ядрените съоръжения на Иран.

„Всяка от тези цели може да доведе до сериозно въздействие върху пазара“, каза тя. „Проблемите могат да се задълбочат, ако например едновременно с това Украйна се насочи към руската енергийна инфраструктура“, добави Фордъм.

И тъй като фондовите пазари са близо до рекордно високи нива, има възможност за драматични сривове, предупреждават централните банкери.

В сряда Английската централна банка съобщи, че световните цени на активите остават високи и са уязвими от голям спад, тъй като инвеститорите стават все по-загрижени за геополитическите рискове.

Андрю Бреслър, главен изпълнителен директор на Saxo UK, смята, че активите са неправилно оценени предвид геополитическите рискове, и добавя, че показателите за волатилност като VIX би трябвало да са по-високи.

„За мен е обезпокоително колко безчувствени са пазарите към геополитическите рискове“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още