fallback

Японският индекс Nikkei поведе ръстовете в Азиатско-Тихоокеанския регион

Индексите в Хонконг се понижиха в рамките на днешната борсова сесия

11:29 | 03.10.24 г.

Индексите в Хонконг се понижиха в четвъртък, след като ефектът от новите финансови стимули в Китай започна да отслабва, предава CNBC.

Бенчмаркът Hang Seng се понижи с 1,4%, което все пак е далеч от най-ниските стойности за сесията. Спадът последва силната сесия в сряда, когато индексът затвори с над 6% по-високо, достигайки 22-месечен връх.

Показателят Hang Seng Mainland Properties Index за кратко се срина с 10%, преди да намали част от загубите. Измерителят Hang Seng Tech Index отстъпи с 2,8%.

Пазарите в континентален Китай остават затворени до 8 октомври заради празника „Златна седмица“.

На други места повечето азиатски борсови индекси записаха повишения, като японският Nikkei 225 беше водещ с близо 2% ръст. Той затвори на ниво от 38 552,06 пункта, а широкият Topix добави 1,2% и завърши на ниво от 2683,71 пункта.

Йената леко се засили до 146,42 за долар, ден след като отбеляза най-големия си еднодневен спад от юни 2022 г. насам.

В сряда новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба заяви пред репортери, че икономическите условия в момента не подкрепят друго увеличение на лихвения процент. Той направи коментарите си след среща с гуверньора на Японската централна банка Казуо Уеда.

Днешният ден е наситен с ключови за региона данни. Крайният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за Япония, който отчита както производствените дейности, така и тези в сферата на услугите, възлиза на 52 пункта през септември. Това сочи частното проучване на S&P Global Intelligence, проведено от японската банка Au Jibun.

Резултатът сигнализира за по-меко разширяване на частния сектор в сравнение с 52,9 пункта през август. Показателят за сектора на услугите е 53,1 пункта през септември, което е по-малко в сравнение с отчетените 53,7 пункта през август.

Сезонно изгладените данни за съставния PMI индекс на Judo Bank в Австралия показаха 49,6 пункта през септември, което е по-ниско от регистрираните 51,7 пункта през август. Показателят  в сферата на услугите отбеляза 50,5 пункта, което е спад спрямо 52,5 пункта през август.

Австралийското статистическо бюро съобщи, че търговският излишък на страната е достигнал 5,64 млрд. австралийски долара (3,87 млрд. щатски долара) през август. Това е повече от очакваните 5,5 млрд. австралийски долара в анкета на Ройтерс сред икономисти, но по-малко от отчетените 6,01 млрд. австралийски долара през юли. Стойността както внесените, така и изнесените стоки се е свила с 0,2% спрямо предходния месец.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 затвори без значителни промени на ниво от 8205,2 пункта.

Борсата в Южна Корея не работи в четвъртък заради празник. Тази в Тайван остава затворена за втори ден, тъй като тайфунът „Кратон“ приближава, носейки силни дъждове и ветрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още