fallback

Европейските пазари не намериха единна посока на фона на напрежението в Близкия изток

Компаниите в отбранителната промишленост отбелязаха поскъпване на акциите

19:17 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари не намериха единна посока в сряда, докато трейдърите анализираха продължаващия конфликт в Близкия изток и новите данни за безработицата в еврозоната, предаде CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши борсовата сесия с незначителна промяна.

Във Франкфурт DAX се понижи с 64,11 пункта или 0,33 на сто до 19 149,03 пункта.

Парижкият CAC 40 загуби 5,17 пункта или 0,07 на сто до 7568,9 пункта.

Лондонският FTSE 100 се покачи с 16,1 пункта или 0,19 на сто до 8292,75 пункта.

Комуналните услуги бяха най-изоставащият сектор, като акциите на компаниите там поевтиняха с 1,8%. Акциите на петролните и газовите компании поскъпнаха 1,5% поради перспективата за прекъсване на доставките в Близкия изток.

На този фон компаниите в отбранителната промишленост отбелязаха повишение поради нарастващите рискове от по-задълбочен конфликт. Акциите на шведската компания за отбрана и сигурност Saab поскъпнаха с 2,5%, а тези на Rheinmetall, BAE Systems и Thales - с над 1%.

Акциите на британския търговец на спортни стоки JD Sports приключиха сесията с около 6% по-ниско, въпреки че компанията отчете високи приходи за първото полугодие. Това се случи, след като Nike, чиито продукти продава, оттегли прогнозата си за годишните приходи, сигнализирайки слаб празничен сезон.

Израел започна сухопътна акция в Ливан, а през нощта на 1 срещу 2 октомври Иран нанесе въздушни удари по Израел. Цената на петрола се повиши след новината, а индексът на волатилността на CBOE надхвърли 20 пункта и достигна най-високата си стойност за деня.

В Европа безработицата в еврозоната се задържа на рекордно ниското ниво от 6,4% през август, показаха данни на Евростат от сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още