fallback

Цената на петрола скочи с повече от 1 долар заради растящото напрежение в Близкия изток*

По-рано Иран изстреля балистични ракети по територията на Израел

09:39 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се покачва в сряда поради нарастващите опасения, че напрежението в Близкия изток може да ескалира още и да доведе до прекъсване на добива на „черно злато“ в региона. Това се случва след най-големия военен удар на Иран срещу Израел, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 1 долар, или 1,36%, до 74,56 долара за барел, а тези върху американския петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 1,07 долара, или 1,53%, до 70,9 долара за барел.

Във вторник и двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 5%.

Властите в Иран съобщиха, че ракетното нападение срещу Израел е приключило, докато Израел и САЩ обещаха да отвърнат, засилвайки страховете от по-широка война. Техеран заяви, че всеки отговор на нападението, в което според Израел са били използвани над 180 балистични ракети, ще бъде посрещнат с „огромно унищожение“.

Съветът за сигурност на ООН насрочи заседание за Близкия изток за сряда, а Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на огъня.

Прякото участие на Иран, член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), повишава перспективата за прекъсване на доставките на „черно злато“, посочват анализаторите от ANZ. Те изчисляват, че през август добивът на петрол в страната се е увеличил до шестгодишен връх от 3,7 млн. барела на ден.

„Потенциален отговор от страна на Иран рискува да въвлече САЩ във войната“, се казва в бележка на Capital Economics. „На Иран се падат около 4% от световния добив на петрол, но важен фактор ще бъде дали Саудитска Арабия ще увеличи производството, ако иранските доставки бъдат нарушени“, изтъкват оттам.

Представители на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, наричани заедно ОПЕК+, ще заседава по-късно в сряда. Засега не се очакват промени в политиката на групата. От декември ОПЕК+, която включва и Русия, вероятно ще увеличи добива със 180 000 барела на ден.

На този фон данните за запасите в САЩ са разнопосочни. Запасите от суров петрол и дестилати са намалели през миналата седмица, докато тези от бензин са се увеличили, съобщиха пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт. Официални данни се очакват по-късно днес.

Инвеститорите ще следят внимателно и данните за молбите за помощи при безработица в САЩ, очаквани в петък. Има вероятност те да повлияят на прогнозите за облекчаване на паричната политика от страна на Федералния резерв, което може да подпомогне дългосрочното търсене на петрол чрез стимулиране на цялостната икономическа активност.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още