fallback

Анализатор: Икономическата ситуация в Германия носи потенциал за България

Като банков пазар Европа трябва да върви много по-бързо към тази хармонизация, смята Преслав Райков

09:30 | 02.10.24 г.

Икономическата ситуация в Германия с оглед на освобождаването ѝ от енергийната зависимост носи потенциал за България, смята финансовият анализатор Преслав Райков.

„Много анализатори твърдят, че германската икономика е достигнала някакъв пик, след който се преструктурира. Лично според мен спадът се дължи на прекалената зависимост и удобството, което имаха от прогнозируемия стабилен енергиен източник и индустрията, която го използваше“, каза Райков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него се наблюдава затваряне на производства, които се изтеглят заради високите цени на енергията и липсата на икономическа логика да работят в Германия. Той смята, че много от тези компании ще намерят пристан в съпътстващи периферни страни, включително и България, като това е ниша, от която страната ни трябва да се възползва.

„Имаме по-добра матрица от конкурентни предимства, които едно производство, за което няма икономическа логика в Германия, може да я има тук – било от заради данъчната система, заради заплащането на работната сила“, каза Райков. Същевременно отчете като проблеми липсата на адекватна инфраструктура, политики, насочени към пазара на труда и политическата нестабилност като пречка пред привличането на чуждестранни инвестиции към България.

„Виждаме, че има и доста изходящи от тук производства. Доста заводи, дори и немски инвестиции, в момента правят изход от България. Когато си имал една прогнозируема работна сила и не толкова тежка административна намеса на държавата в твоя бизнес и производство, си имал логика да си тук, но когато си създал производство на един-единствен компонент или някаква система и нямаш цялостен изграден продукт тук, производството много бързо се релокира в съседни на нас страни и дори континенти, които за 1-2 години могат да го поемат“, каза Райков.

Той коментира и необходимостта на Европа от обединен банков пазар, като по думите му сме далеч от този момент.

„Има един много интересен факт – Европа, за разлика от Щатите, продължава да бъде основно банков пазар – бизнесите в Европа се финансират основно от банките, докато в Щатите е капиталов пазар, над 85% процента се финансират основно оттам. Като банков пазар Европа трябва да върви много по-бързо към тази хармонизация“, смята Райков.

Според финансовия анализатор пазарите на суровини изглежда реагират прекалено спокойно на разрастването на конфликта в Близкия изток и сухопътното настъпление на Израел срещу Ливан и „Хизбула“. Основните сортове петрол запазват своите цени близки до 70 долара за барел, но за това водещият фактор е политиката на ОПЕК+ и Саудитска Арабия.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още