fallback

Сътресенията в Близкия изток помрачиха настроенията на борсите в Европа

Потокът от нови икономически данни не успя да върне оптимизма сред трейдърите в региона

19:40 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия за октомври със спадове на фона на растящите страхове около конфликта в Близкия изток, в който са замесени Израел и подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа понижение от 0,44% до 520,6 пункта.

Германският бенчмарк DAX отчете спад от 0,65% до 19 200,18 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,81 на сто до 7574,07 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,48 на сто до 8276,65 пункта.

Редица нови икономически доклади попаднаха във фокуса на пазарите. Един от тях се отнася до производствената активност в еврозоната, която се понижава с най-бързия си темп тази година през септември, тъй като търсенето рязко се е свило, въпреки че фабриките са понижили цените. Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на еврозоната, изготвян от S&P Global, се е понижил до 45 пункта през септември, макар и малко над предварителната оценка от 44,8 пункта. Показателят все още е далеч от границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

Трейдърите реагираха и на данните за инфлацията в еврозоната, която се забавя до 1,8% през септември, под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергоносители, алкохола и тютюневите изделия, е 2,7%. Прогнозите бяха, че тя ще остане непроменена спрямо отчетените през август 2,8%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 1 октомври.

Инвеститорите обърнаха внимание и на доклада Institute of Directors (IoD), според който представителите на бизнеса са най-песимистично настроени за икономиката на Великобритания от края на 2022 г., когато страната все още се възстановява от последиците от мандата на премиера Лиз Тръс.

Пазарите отразяват сигналите от САЩ, които показват, че Иран се готви да започне атака с балистични ракети срещу Израел. Цените на петрола скочиха с над 4% след новината, като фючърсите върху Брент с доставка през декември поскъпнаха с 4,2% до 74,73 долара за барел.

Миналата седмица Израел уби лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала при бомбен атентат в Бейрут, Ливан. „Хизбула“ е подкрепяна от Иран въоръжена групировка.

При индивидуалните акции книжата на германската химическа група Coversto поскъпнаха с 3,8%, след като държавната петролна компания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Adnoc се споразумя да я придобие срещу 14,7 млрд. евро.

Цената на акциите на британската верига пекарни Greggs се понижи с 5,2%, тъй като растежът на продажбите на компанията показа признаци на охлаждане.

В автомобилния сектор книжата на Renault поевтинях с около 3% на фона на нарастващата конкуренция в лицето на китайските марки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още