fallback

Dow спада с над 260 пункта, а петролът поскъпва заради кризата в Близкия изток*

Широкият индекс S&P 500 отстъпва с 0,9%, а технологичният Nasdaq Composite губи 1,4 на сто в началото на сесията в Ню Йорк

17:27 | 01.10.24 г.

Индексите на Wall Street започват борсовата сесия с понижения, докато трейдърите наблюдават внимателно ескалиращото напрежение в Близкия изток, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones спада с 266 пункта, или с 0,6% в началото на търговията. Широкият пазарен показател S&P 500 отстъпва с 0,9%, а технологичният измерител Nasdaq Composite губи 1,4 на сто.

Американският суров петрол WTI поскъпна в рамките на деня, след като високопоставен служител на Белия дом заяви пред NBC News, че има „индикации“, че Иран се готви да изстреля балистична ракета директно към Израел.

Акциите на Apple поевтиняват с повече от 2%, а тези на Tesla и Nvidia - с повече от 1%. Meta се противопоставя на тенденцията, като акциите ѝ отчитат ръст и приближават исторически върхове.

Акциите на компаниите с малка пазарна капитализация също се сблъскват със затруднения, като показателят Russell 2000 се понижава с повече от 1 на сто.

Отстъплението във вторник се случва, след като S&P 500 и Dow отбелязаха рекорди при предходната сесия, с която приключи търговския месец и тримесечието. Обикновено септември е най-лошият месец от годината за индексите, но този път пазарите се разминаха с досегашните тенденции. И трите основни бенчмарка отбелязаха месечни печалби, а за S&P 500 това беше първият положителен септември от 2019 г. насам. 

Индексите на Wall Street се повишиха в понеделник, дори след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка „няма някакъв предварително зададен курс“, когато става въпрос за следващите стъпки по лихвената политика. Той заяви, че се очакват още две намаления на разходите по заемите през тази година - т.е. по четвърт процентен пункт - ако икономиката се представя според очакванията.

Решението на Фед да намали лихвите с половин процентен пункт на последното си заседание подкрепи пазарите през последните дни. Сега инвеститорите очакват доклада за работните места в САЩ, който ще бъде публикуван в петък и ще послужи като следващ катализатор за активността им.

Що се отнася до икономическите данни, във вторник се очаква да бъде публикувано проучването на Бюрото по трудова статистика на САЩ за новооткритите работни места и текучеството на работна ръка за август. Предвижда се да бъдат публикувани и данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 3,696%, а тази по 30-годишните - до 4,034%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,31% до 101,09 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк "Брент" поскъпват с 2,57% до 73,54 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 2,76% до 70,05 долара за барел.

Златото поскъпва с 1,22 на сто и се търгува на цена от 2691,8 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още