fallback

Русия: ОПЕК+ доброволно се отказва от дела си на пазара в името на стабилността

Руският вицепремиер Александър Новак прогнозира, че цената на петрола скоро ще се върне до нивото от 80 долара за барел

12:06 | 01.10.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ОПЕК+ намалява добивите и се отказва доброволно от дела си на петролните пазари в името на дългосрочната стабилност, съобщи в интервю за Al Arabiya вицепремиерът на Русия Александър Новак. По този начин страните от организацията се възползват от цените,  които в момента са приемливи и за добиващите, и за купуващите петрол, за да инвестират в сектора, допълва още той. 

ОПЕК и Русия (групата, позната като ОПЕК+) свиха добивите на доброволен принцип в опит да поддържат цената на петрола на ниво около 80 долара за барел в началото на годината. По-късно обаче тази мярка беше  игнорирана от пазара на фона на опасенията за състоянието на най-големия потребител на петрол в света - Китай. Нещо повече - държави извън петролния картел като САЩ и Бразилия увеличиха доставките на петрол и така свиха пазарния дял на ОПЕК.

През септември организацията направи ревизия и се отказа от предварителните планове да премахне част от ограниченията. Петролните пазари изглеждат пренаситени и през миналия месец петролът загуби 9% от цената си. Дори и военните действия в Близкия изток предизвикаха само временно поскъпване на суровината и в сутрешната сесия в Европа петролът поевтиня с над 1% и търговията с европейския сорт Брент вече се извършва при цена от около 70 долара за барел.

В своето интервю Александър Новак прогнозира, че цената ще се върне отново до нивото около 80 долара, което определя като балансирано, така че да не забавя търсенето, допълва Ройтерс. От неговите думи става ясно, че ОПЕК са доволни от тази цена, която им дава възможност за инвестиции и развитие на петролния сектор.

Вицепремиерът на Русия прогнозира, че скоро петролът ще се върне отново към цената от около 80 долара, пише РИА Новости. Една от причините за това ще е навлизането на новите технологии, които ще изискват повече и повече енергия.

* Данните за цената на петрола са актуални към 11:30 часа на 1 октомври

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още