fallback

Азиатските пазари не намериха единна посока след речта на Джером Пауъл

Японският индекс Nikkei 225 се възстанови с 1,93% и затвори на ниво от 38 651,97 пункта

11:27 | 01.10.24 г.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха смесени резултати във вторник, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи, че неотдавнашните значителни съкращения на лихвите не трябва да се тълкуват като знак, че бъдещите стъпки ще бъдат толкова резки, предаде CNBC.

„В перспектива, ако икономиката се развива според очакванията ни, паричната политика ще се придвижи към по-неутрална позиция постепенно“, посочи централният банкер по време на реч на годишната среща на Националната асоциация за бизнес икономика в Нешвил. „Нямаме предварително зададен курс“, каза той, като отбеляза, че финансистите ще продължат да вземат решения среща по среща въз основа на постъпващите икономически данни.

Неутрална политика е тази, която нито стимулира, нито задържа икономиката. До голяма степен се смята, че настоящият референтен лихвен процент на Фед, който представителите на централната банка понижиха до диапазона 4,75%-5% по-рано този месец, е все още ограничаващ икономическата активност.

Коментарите на Пауъл оставиха отворен въпроса как представителите на Фед ще подходят към размера и темпа на намаляване на лихвите през следващите месеци - въпрос от решаващо значение за инвеститорите.

Трейдърите в Азия анализираха и проучването Tankan на Японската централна банка за третото тримесечие, което измерва нивото на бизнес оптимизма сред големите японски компании. Доверието сред предприемачите в Страната на изгряващото слънце възлиза на 13 пункта, като остава без промяна спрямо предходното тримесечие и в унисон с прогнозите в анкета на Ройтерс.

Отделно от това настроението сред големите непроизводствени предприятия се е подобрило, повишавайки се до 34 пункта от 33 пункта през второто тримесечие. Резултатът надмина очакванията в проучване на Ройтерс за 32 пункта.

Японското правителство съобщи също така, че равнището на безработица за август е намаляло до 2,5% спрямо 2,7% през юли.

Японският индекс Nikkei 225 се възстанови с 1,93% и затвори на ниво 38 651,97 пункта, след като в понеделник претърпя срив от 4,8%, докато широкият показател Topix нарасна с 1,69% и затвори на ниво 2690,78 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,74% и приключи на ниво от 8208,9 пункта, отстъпвайки от историческия връх, достигнат по-рано.

Някои азиатски пазари бяха затворени поради официални празници, а именно Южна Корея, Хонконг и континентален Китай. Борсата в Китай ще бъде затворена за още няколко дни заради празника „Златна седмица“.

В понеделник в САЩ широкият пазарен показател S&P 500 се повиши до рекордно ниво, с което отбеляза края на печеливши месец и тримесечие. Той регистрира ръст от 0,42% и затвори на 5762,48 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също затвори с нов рекорд на ниво от 42 330,15 пункта. Технологичният измерител Nasdaq Composite се повиши с 0,38 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още