fallback

Глобалните инвеститори отново ще заложат на Китай

Стимулите на правителството засилват привлекателността на местните пазари

17:13 | 03.10.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Глобалните инвеститори отново ще заложат на Китай. Това е голяма промяна в настроенията, предизвикана от стремежа на Пекин да обърне икономическото забавяне и да съживи дългосрочния интерес към фондовите пазари в страната, пише Ройтерс.

Стимулите на правителството, включително и за привличане на повече инвестиции в местни акции, засилват привлекателността на местните пазари, особено на фона на по-ниските оценки на книжата, коментират инвестиционни компании, които управляват клиентски активи за 1,5 трлн. долара.

„Ще бъдем много дисциплинирани, но като цяло смятаме, че има повече предимства, отколкото недостатъци“, казва Гейбриъл Сакс, портфолио мениджър "Нововъзникващи пазари" в Abrdn, която управлява активи за 677 млрд. долара.

По думите на Сакс групата е купила китайски акции „избирателно“ миналата седмица и ще изчака повече подробности за плановете на Пекин след няколкото необичайно откровени обещания за икономическа подкрепа, които предизвикаха рязко покачване на фондовия пазар в последните дни.

Фабричната активност в Китай се свива за пети пореден месец, а секторът на услугите се забавя рязко през септември, което предполага, че Пекин може да се наложи да предприеме спешни действия, за да постигне целта си за растеж от 5% през 2024 г.

Дългосрочните институционални инвеститори поне засега още наблюдават пазара. Хедж фондовете са довели до ръстовете при китайските акции, показват данни на стратега на Goldman Sachs Скот Рубнър.

Дяловете от взаимните фондове в Китай намаляват до 5,1% от портфейлите, най-ниското ниво от десетилетие, в края на август, казва още Рубнър.

Доверието на китайските потребители понесе сериозен удар заради имотната криза, която се корени в действията на президента Си Дзинпин да спре нарастването на рисковите дългове в сектора, оценени на 1 трлн. долара.

Инвеститорите очакват отливът на инвестиции от Китай да се обърне, след като властите в Пекин обещаха да похарчат колкото е необходимо, за да постигнат целта за растеж от 5%. Те също така облекчиха някои ограничения за закупуване на жилища, намалиха лихвите по банковите заеми и предложиха на брокерите евтини средства за закупуване на акции.

„Цените на китайските акции все още нямат връзка с подобряването на политиките“, коментира Наташа Ебтехадж от Artemis Fund Managers. Тя добавя, че през последните няколко дни е попълнила китайския си капитал и е заела някои нови позиции.

В понеделник китайските акции отчетоха най-добрия си дневен ръст от 2008 г. насам, но инвеститорите предупреждават, че не очакват повече подобни бурни, краткосрочни движения. „Това е техническо, движено от ликвидността, рали“, казва Джордж Евстатопулос, базиран в Сингапур портфолио мениджър във Fidelity International. Според него ръстовете са подкладени отчасти от късите продавачи, които отменят залозите за спад на цените на акциите.

Инвеститорите са изтеглили нетно 1,4 млрд. долара от по-големите китайски капиталови фондове, проследявани от Lipper, през годината досега.

Евстатопулос посочва, че ще изчака доверието на китайските потребители да се повиши, преди да купи повече китайски акции.

Марк Тинкър, главен инвестиционен директор в хедж фонда Toscafund Hong Kong, коментира, че последните мерки на Пекин демонстрират, че Китай може да изгради устойчиво търсене на домакинствата, вместо да преследва бърз растеж с друг имотен или инфраструктурен бум. „Растежът от 5% не си струва, ако всичко, което правите, е да насърчавате (повече) дестабилизираща задлъжнялост“, казва той.

Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management, който контролира клиентски средства за повече от 260 млрд. евро (291 млрд. долара), смята, че инвеститорите може да са пренебрегнали перспективите за намаляване на лихвените проценти в САЩ, което да стимулира глобалното търсене и китайския износ.

Ноел О'Халоран, главен инвестиционен директор на KBI Global Investors, допълва, че е започнал да купува китайски акции това лято на базата на оценките и все още не отчита печалби от тези вложения. Според него обаче посоката на пазара ще е възходяща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още