fallback

Цената на петрола почти не се променя въпреки напрежението в Близкия изток*

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през декември поскъпват със 7 цента

09:50 | 01.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се променя слабо във вторник, тъй като по-силните перспективи за предлагане и слабият ръст на световното търсене надделяха над опасенията, че ескалиращото напрежение в Близкия изток може да повлияе на производството в ключовия регион износител, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през декември поскъпват със 7 цента, или 0,1%, до 71,77 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 8 цента, или 0,12%, до 68,25 долара за барел.

Цената на фючърсите върху Брента приключи септември с 9% надолу, като това е третият месец на понижение и най-големият месечен спад от ноември 2022 г. насам. През третото тримесечие тя се срина със 17%, което е най-голямата тримесечна загуба от година насам. WTI поевтиня със 7% през миналия месец и с 16% за тримесечието.

„Налице са много резерви по отношение на цените на „черното злато“, тъй като пазарните участници гледат към предстоящото увеличение на доставките от ОПЕК+ до края на тази година, наред с все още меките перспективи за търсенето от Китай, отразени в последните данни за PMI индекса в страната“, коментира Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

„Въпреки това пазарите са по-малко чувствителни към по-слабите данни, като намериха място за стабилизиране с надеждата, че обявените през изминалите дни фискални стимули в Поднебесната империя могат да помогнат за ускоряване на икономическия растеж“, добави той.

Производствената активност в азиатската страна се сви рязко през септември, тъй като новите поръчки у дома и в чужбина се охладиха, което понижи доверието на собствениците на фабрики до почти рекордно ниски нива, показа проучване на частния сектор в понеделник.

Според анализатори множеството мерки за стимулиране през последната седмица вероятно ще бъдат достатъчни, за да върнат растежа на Пекин през 2024 г. до 5%.

Наред с опасенията, свързани с търсенето, ОПЕК+, който обединява членовете на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, сред които Русия, се очаква да увеличи добива със 180 000 барела на ден през декември.

Междувременно напрежението в Близкия изток продължава да е в центъра на вниманието, но засега опасенията за предлагането изглеждат сравнително ограничени. Пазарните участници все още не отчитат рисковете от по-широк регионален конфликт, посочи Йеап от IG.

Във вторник започна сухопътната инвазия на Израел в Ливан. Атаките следват убийството на ръководителя на „Хизбула“ Хасан Насрала и маркират ескалиращия конфликт в Близкия изток между Израел и подкрепяните от Иран бойци, който сега заплашва да въвлече САЩ и Иран.

В САЩ запасите от суров петрол и горива се очаква да са намалели с около 2,1 млн. барела през седмицата до 27 септември, показа предварителна анкета на Ройтерс в понеделник. Официалните данни ще бъдат представени в сряда.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още