fallback

Все по-често младите хора търсят начин да подобрят финансовата си култура

Най-разпространените методи за инвестиции у нас остават застраховките и пенсионното осигуряване

07:38 | 01.10.24 г.

Доходите на българите се повишават, а спестяванията в банките растат. На този фон обаче идва и статистиката, че изключително малък процент от хората у нас инвестират. Все още има и широко непознаване на инструментите за инвестиции, коментираха участниците в дискусията "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Все по-често млади хора имат интерес към обучения. Ние винаги подхождаме с разбиране и водим обучение на тема финансова култура, познания", коментира Николай Павлов, финансов и пазарен експерт, директор "Връзки с инвеститорите" и член на СД на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт". Той допълни, че това е много важно, за да няма финансови измами.

Високата инфлация изяде доста от спестяванията на хората и това е една от причините за засилване на интереса към инвестиции, към социалните програми, които повишават финансовата независимост. Те могат да бъдат предложени и от работодателите и основната им цел е да насърчат младите хора да спестяват, стана ясно от коментарите на експерта.

"Възможностите са неограничени", категоричен е той, но допълни, че на този етап най-разпознаваеми остават различните видове застраховки и пенсионното осигуряване, но по-малко засегнат е спестовният аспект, заделянето на средства, което е особено важно за младите семейства.

Целия разговор можете да гледате на сайта на телевизия Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още