fallback

Последният ден на септември донесе понижения за европейските индекси

Общоевропейският борсов показател Stoxx 600 завърши септември със спад от 0,33%

20:58 | 30.09.24 г.

Европейските борсови индекси записаха понижения в понеделник, приключвайки последната търговска сесия за септември на отрицателна територия.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с 0,95% по-ниско, като почти всички сектори и основни борси се озоваха на червено, пише CNBC.

Таблица: CNBC

Акциите на автомобилните компании поетиняха най-рязко – с 4%. Книжата на петролните и газовите компании бяха единствените, които поскъпнаха, добавяйки 0,24%.

Stoxx 600 завърши месец септември с понижение от 0,33%, сочат данните на LSEG.

Акциите на автомобилния производител Stellantis загубиха 14,7% от цената си в Милано, след като компанията понижи годишната си прогноза за 2024 г. на фона на влошаващата се "глобална динамика на индустрията" и засилената конкуренция от Китай.

Френската компания Renault записа спад на цената на книжата си с 5,6% в понеделник, а акциите на германските производители на автомобили Porsche и Volkswagen поевтиняха съответно с около 4% и 2%.

Книжата на най-големия британски портал за обяви за имоти Rightmove приключиха деня със спад от 7,7%, след като австралийската фирма за недвижими имоти REA Group на Рупърт Мърдок заяви, че вече няма да се опитва да го купи. По-рано през деня Rightmove отхвърли четвъртото предложение за поглъщане от страна на REA Group, заявявайки, че то подценява компанията.

Неубедителният старт на седмицата за европейските пазари стана факт, след като общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори на нов рекорден връх в петък, тъй като пазарите бяха подкрепени от обявените миналата седмица от Китай редица мерки, които имат за цел да стимулират икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още