fallback

Кой е най-добрият актив убежище в момента?

Златото, доларът, швейцарският франк, американските ценни книжа са част от решенията за инвеститорите

20:21 | 30.09.24 г. 2

В момента доларът е на много добри нива и може да се помисли за покупка на долари. В исторически план това е едно от най-добрите активи убежища. Златото и швейцарският франк са най-добрите инвестиции с оглед на геополитическите сътресения в момента. Компаниите за комунални услуги могат също да са едно от убежищата за инвеститорите, както и пазарът на дългосрочни американски облигации. Това са част от коментарите на експерти в отговор на анкета на Bloomberg TV Bulgaria на тема кой е най-добрият актив убежище в момента.

Любомир Леков, инвеститор и основател на Investor.bg, посочи, че има две стратегии - ако искаме да сме защитени от геополитическите сътресения в момента, златото и швейцарският франк са най-добрите инвестиции.

“Проблемът при златото е, че в момента е доста спекулативно, а знаем, че за златото са типични резки скокове и спадове. Ако искаме да се предпазим от инфлацията в момента, американските ценни книжа са най-добри, защото те носят по-висока от инфлацията доходност“, посочи Леков.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на „Делтасток“, коментира, че в потенциално турбулентна пазарна среда компаниите за комунални услуги могат да са едно от убежищата за инвеститорите.

“Този сектор нарасна с над 30% от началото на годината и се доближава до ръстовете на технологичния и комуникационния сектор, движени в момента от гигантите Nvidia и Apple. Има няколко причини, поради които инвестицията в сектора на комуналните услуги си струва да се обмисли – дивидентът на доходност е 3,15%. Друг фактор е повишеното търсене на енергия, което се очаква от развитието на изкуствения интелект. Комуналните услуги също така имат дефанзивен характер по време на спадове и в исторически план са склонни да се представят по-добре от други сектори в периоди, които предшестват и следват първото понижение на лихвените проценти в цикъл на сваляне на лихвите, в какъвто сме и в момента“, каза анализаторът. 

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в „БенчМарк Финанс“ заяви, че противно на очакванията неговото мнение е, че истинският актив убежище не е златото.

"При едно малко по-сериозно икономическо сътресение не съм сигурен, че златото ще реагира във възходяща посока. Като истински актив убежище бих избрал пазара на дългосрочните американски облигации. Видяхме през август как акциите доста сериозно паднаха, докато облигациите поскъпнаха“, отбеляза той.

"По дефиниция актив убежище е този, който се представя най-добре, когато имаме висока динамика на пазарите. С течение на времето такива активи са се наложили като държавни ценни книжа, златото, японската йена и швейцарския франк. Обаче няма ясно изразена тенденция, която да ни води в посока на това да знаем кой от тези активи ще бъде удачен за нас като убежище при следващата корекция на пазара“, каза Климент Робев, координатор „Финансова грамотност“, ЕЛАНА Трейдинг.

Той смята, че покупка на акции от дефанзивния сектор е също удачен вариант.

Свободните парични средства са изключително ценни, когато инвеститорът иска да си купи активи на по-изгодна цена, допълни той.

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест, посочи, че в момента доларът е на много добри нива и може да се помисли за покупка на долари.

"В исторически план това е едно от най-добрите убежища. Лихвите и доходността в щатски хазни са по-високи от тези в евро. Традиционно и златото, естествено. То имаше доста добър ход през изминалите няколко месеца, но смятам, че има потенциал между 5% и 10% за повишаване на цената“, коментира анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още