fallback

Рекордите на златото не могат да продължават вечно, нали?

Когато има толкова много оптимизъм, може би е време за притеснение, предупреждава колумнистът на Bloomberg Лиъм Денинг

12:17 | 07.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

Злато е това, което купувате, когато не всичко върви по мед и масло. Инфлация, дефлация, войни, епидемии – златото представлява едно определено състояние на ума, получило материално изражение в един съблазнителен, но предимно безполезен метал. В едно необичайно развитие на нещата златото се радваше на силен период, достигайки нови рекорди в края на септември. Нещо повече – изглежда направо имунизирано срещу нещата, които обикновено дърпат цената му надолу.

Почти, отбелязва колумнистът на Bloomberg Лиъм Денинг.

Инвестиционният статут на златото има тенденция да се променя с течение на времето, но често е в определени рамки: злато спрямо акции, долари, биткойни, каквото и да е. Това, което има интуитивен смисъл, е връзката на златото с реалната доходност по американските държавни ценни книжа: когато последната е положителна или нараства, златото, което не носи доходност само по себе си, би трябвало да губи и обратното. Тази връзка обаче се разпадна през 2022 г.

Цената на златото остава стабилна спрямо внезапното увеличение на реалната доходност, когато Фед започна да увеличава лихвените проценти през 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Многофакторният модел на цената на златото, поддържан от базираната в Лондон аналитична фирма Longview Economics, се отклони рязко от пазарната цена на златото през 2022 г., след като я следваше стриктно от 2008 г. До началото на 2024 г. моделът показваше цена под 1000 долара за тройунция, докато златото тогава се търгуваше на цена от над 2000 долара.

По същия начин обезпечените с физическо злато борсово търгувани фондове (ETF) започнаха сериозно да ликвидират запасите си в средата на 2022 г., вероятно следвайки затягането на политиката на Федералния резерв. Но това почти не се отрази на цената, като златото дори поскъпна, въпреки че ликвидиранията на ETF-ите продължиха.

Златото беше спасено от намесата на централните банки. Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. предизвика санкции от страна на САЩ и техните съюзници, предизвиквайки вълна от натрупване на злато от страна на централните банки като геополитическа предпазна мрежа и с цел диверсификация на доларовите резерви. Количеството злато, закупено от централните банки, се увеличи повече от пет пъти между първото и третото тримесечие на 2022 г. и оттогава остава завишено спрямо предходното десетилетие, като Китай играе важна роля за това.

И тя може да не се изчерпа само с централната банка. Икономическото забавяне на страната, съсредоточено в свръхкапитализирания сектор на недвижимите имоти, се отразява в настроенията на домакинствата и обемите на трансакциите за жилища, които се намират в състояние на свободно падане от 2022 г. По същия начин китайските акции имаха „ужасна“ серия след пика си след пандемията през 2021 г., както коментира колумнистът на Bloomberg Джон Одърс.

Златните резерви на Китайската централна банка. Графика: Bloomberg LP

Подновените усилия за стимулиране на икономиката от страна на Пекин дадоха тласък на акциите, но може да не са така полезни, когато става въпрос за съживяване на строителната дейност. По-специално Рори Джонстън, който публикува бюлетина Commodity Context, смята, че 2024 г. вероятно ще отбележи едва втората година от повече от три десетилетия, в която търсенето на петрол в Китай действително ще намалее отчасти поради по-слабата строителна активност, която удря потреблението на дизел. Сега златото се търгува на най-високото си ниво спрямо петрола от началото на 2021 г., когато бе най-тежката фаза на пандемията.

Тъй като 70% от състоянието на китайските домакинства е свързано с недвижими имоти, акциите поевтиняват и доходността но държавните ценни книжа намалява, а криптовалутите са забранени, златото е очевидният алтернативен актив. И има доказателства, че китайските инвеститори са купували, под формата на ръст на местните премии, плащани за физическо злато там през по-голямата част от последната година и нещо.

Обръщането на Федералния резерв към политика на облекчаване на лихвите и слуховете за възможна предстояща рецесия в САЩ се разпалиха особено напоследък. След като геополитиката позволи на златото да заобиколи ефектите от цикъла на затягане, то изглежда ще се възползва допълнително от своя традиционен съюзник, намаляващата реална доходност.

И все пак икономиката на САЩ изглежда е в лошо здраве и очакванията за нови 200 базисни пункта облекчаване на паричната политика от Фед вече са залегнали в ценообразуването. Геополитиката, разбира се, остава непредсказуемият фактор от Киев до Бейрут, но дори тези горещи точки вече са част от установения фон. Изкупуването на злато от централните банки все още бе завишено през първата половина на годината, но се бе понижило донякъде спрямо шеметния темп от 2022 г. Междувременно премиите за физическо злато в Китай станаха отстъпки, което предполага, че апетитът там засега е задоволен.

Рисковете, при които цената на златото процъфтява, все още са налице до известна степен, но ралито изглежда вече ги е включило в ценообразуването и дори малко отгоре. Крис Уотлинг, основател и главен изпълнителен директор на Longview, отбелязва сухо по отношение на пазара на злато: „Всеки го притежава и всеки иска да знае какво мислите за него“. И когато има толкова много оптимизъм около самото злато, може би е време да започнете да се тревожите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още