fallback

Глобалните инвестиции във фондове за акции рязко се възстановяват през септември

Положителните настроения до голяма степен се дължат на началото на по-стабилен цикъл на паричната политика на централните банки, според HSBC

11:29 | 02.10.24 г.

Глобалните инвестиции във фондовете за акции се възстановяват рязко през септември заради понижението на лихвите в САЩ и по-мащабните от очакваното стимули в Китай, посочват анализатори от HSBC в бележка.

Според HSBC „глобалните акции поскъпват с около 18% през първите девет месеца на 2024 г.“, като отбелязват най-високата възвръщаемост за този период от възстановяването след финансовата криза през 2009 г., пише Investing.com.

Седмичният приток на вложения към фондове за дялово участие е вторият по големина за годината, общо 51 млрд. долара, регистрирани в средата на септември, според банката.

От HSBC казват, че положителните настроения до голяма степен се дължат на началото на по-стабилен цикъл на паричната политика, включително намалението на основната лихва в САЩ с 50 базисни пункта и лихвените решения на други централни банки, както и мерките за стимулиране на икономиката на Китай.

Европейските фондове за акции също отбелязват постепенно възстановяване, като обръщат голяма част от изходящите потоци, регистрирани по-рано през годината.

HSBC прогнозира, че „положителната инерция в притока на инвестиции към фондовете за акции може да продължи през следващите седмици“, водена от сдържаните действия на централната банка.

За Европа от банката казват, че Великобритания се очертава като защитно средство за глобалните фондове за акции. „Инвеститорите изглежда предпочитат дефанзивните британски акции пред по-цикличните пазари в еврозоната“, отбелязват от HSBC, като подчертават, че въпреки увеличените дялови участия на Острова спрямо последните пет години, те остават под нивата преди Brexit.

HSBC също така вижда възможност за увеличаване на участието към задгранично ориентираните сектори в Европа. Секторът на здравеопазването се откроява като особено добре позициониран, като HSBC подобрява консенсусната перспектива пред индустрията.

„Смятаме, че перспективите пред здравеопазването са по-благоприятни, тъй като импулсът от страната на продажбите нараства напоследък“, заявява банката. Ръстът е по-голям в сравнение с други сектори като комунални услуги, където текущото позициониране на фондовете е високо, а перспективите за печалба остават слаби.

Очаква се облекчаващата се парична среда допълнително да подкрепи цикличните сектори, особено технологиите.

Deutsche Bank също излиза с оптимистична прогноза за фондовете в акции, входящите инвестиции в които оценява на 25,4 млрд. долара през миналата седмица. От средата на април фондовете за акции са привлекли общо 325 млрд. долара, а от ноември 2023 г. насам – 525 млрд. долара.

През миналата седмица американските фондове са привлекли 11 млрд. долара, като анализаторите отбелязват, че сумата е по-малка в сравнение с предходната седмица. Акциите на Wall Street постигнаха нови рекорди заради повишения апетит на инвеститорите към рискови активи след намаляването на основната лихва на Федералния резерв с 50 базисни пункта.

Фондовете за китайски акции са привлекли 8,2 млрд. долара през миналата седмица, сочат още данните на Deutsche Bank.

От икономическите сектори потребителските стоки реализират седмичен отлив в размер на 2 млрд. долара – най-големият от февруари 2014 г. Трети пореден седмичен отлив отчитат и финансовите акции, този път в размер на 800 млн. долара. Инвеститорите изтеглят средства и от енергетиката, комуналните услуги, имотите, индустрията и технологичните фондове.

Притокът на инвестиции към облигационните фондове забавя ръста си до 12,7 млрд. долара през миналата седмица, показва още статистиката на Deutsche Bank. Фондовете на паричния пазар обаче са привлекли 129,1 млрд. долара за същия период – най-големият приток на инвестиции от 18 месеца, според данните на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още