fallback

Ключови данни за еврозоната и САЩ ще движат пазарите през тази седмица

Междувременно започва последното тримесечие на тази бурна досега година за пазарите

10:51 | 30.09.24 г.

През тази седмица инвеститорите по света вероятно ще получат някои индикации за размера на следващото намаление на лихвите от страна на Федералния резерв в САЩ, тъй като ще бъде публикуван най-новият доклад за работните места в страната, а председателят на централната банка Джером Пауъл ще произнесе реч. Междувременно започва последното тримесечие на тази бурна досега година за пазарите. На този фон се очакват и ключовите данни за инфлацията в еврозоната, пише investing.com.

Ето какво ще се случи на пазарите през настоящата седмица.

Инфлацията в еврозоната

Във вторник ще бъдат публикувани експресните данни за инфлацията в еврозоната през септември. Те ще бъдат анализирани внимателно, тъй като представителите на Европейската централна (ЕЦБ) обмислят дали отново да намалят лихвите на заседанието си през октомври.

Икономистите очакват годишната инфлация да достигне 1,9%, като за първи път от юни 2021 г. спадне под целта на ЕЦБ от 2% благодарение на по-ниските цени на енергията. Въпреки това се очаква тя отново да се ускори към края на годината.

Сега инвеститорите оценяват на малко над 50% вероятността за намаляване на лихвения процент с 25 базисни пункта през следващия месец, повишавайки оценката си спрямо миналата седмица. Новите данни за бизнес активността в еврозоната показаха неочаквано свиване през септември, което подхрани опасенията, че ЕЦБ изостава от другите водещи централни банки.

Доклад за заетостта в САЩ

Федералният резерв започна цикъла си на облекчаване на паричната политика със свръхголямо намаление на лихвите от 50 базисни пункта по-рано този месец, но пазарът на труда продължава да бъде на фокус за инвеститорите, които оценяват колко бързо ще трябва централната банка да понижи разходите по заемите през следващите месеци.

В петък Министерството на труда ще оповести доклада за заплатите извън селскостопанския сектор през октомври, като икономистите очакват икономиката на САЩ да е добавила 144 хил. работни места.

Инвеститорите с нетърпение очакват да разберат дали данните за работните места ще подкрепят очакванията за сценарий на „меко кацане“, при който Фед укротява инфлацията, без да оказва силно въздействие върху растежа.

По-слабите от очакваното данни биха могли да съживят опасенията за предстояща рецесия, докато неочаквано силният ръст на работните места може да породи притеснения, че Фед няма да намали лихвите толкова рязко и бързо, колкото се очаква, тъй като се стреми да избегне връщането на инфлацията.

Речта на Пауъл

В понеделник председателят на Фед Джером Пауъл ще говори за икономическите перспективи на страната. В бележка от петък анализаторите на Deutsche Bank заявиха, че очакват коментарите на Пауъл до голяма степен да повторят изказванията му на пресконференцията след заседанието на 17-18 септември, където той обоснова прекомерното намаляване на лихвите с придобитата увереност по отношение на инфлацията и ясната промяна в рисковете, особено за пазара на труда.

През седмицата инвеститорите ще имат възможност да чуят и няколко други представители на Фед.

Четвъртото тримесечие започва

Във вторник започва четвъртото тримесечие на годината след няколко бурни месеца на пазарите.

Последното тримесечие ще бъде доминирано от изборите за президент в САЩ през ноември, където конкуренти са Доналд Тръмп и Камала Харис, така че трейдърите могат да очакват дори още по-голяма волатилност.

Цената на петрола

Цената на петрола се повиши в петък, но отбеляза седмичен спад, тъй като инвеститорите преценяваха очакванията за по-голямо глобално предлагане след новите фискални стимули от страна на най-големия вносител на суров петрол - Китай. На седмична база Брентът поевтиня с около 3%, а фючърсите върху американския суров петрол WTI бяха надолу с близо 5%.

В петък Китайската централна банка обяви нови мерки за стимулиране, целящи да върнат икономическия растеж към тазгодишната цел от 5%. Но опасенията за свръхпредлагане натежаха след съобщенията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, ще продължат да изпълняват плановете си за увеличаване на производството със 180 хил. барела дневно всеки месец, считано от декември.

Засиленото напрежение в Близкия изток, повишаващо риска от прекъсване на доставките, също продължава да оказва влияние върху петролния пазар.

През следващите дни трейдърите ще следят внимателно данните за пазара на труда в САЩ, тъй като намаляването на лихвените проценти обикновено стимулира икономическата активност и търсенето на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още