fallback

Маршът на S&P 500 към рекордите се подкрепя от повече акции

Над 60% от компонентите на индекса се представят по-добре от индекса като цяло през тримесечието в сравнение с 25% за първото полугодие

07:48 | 02.10.24 г.

Повече акции са участвали в последния марш на широкия американски борсов индекс S&P 500 към рекордно високите стойности. Това намалява опасенията за концентрация на ралито върху само няколко технологични акции – тенденция, наблюдавана по-рано през годината, пише Ройтерс.

Този път оптимизмът около понижаването на лихвите на Федералния резерв на САЩ насочва инвеститорите към акции на регионални банки, индустриални компании и други акции, които се облагодетелстват при силна икономика и по-ниски лихви.

В допълнение, остава големият интерес и към технологичните акции, които отбелязаха силни ръстове тази година.

Над 60% от компонентите на S&P 500 се представят по-добре от индекса като цяло през третото тримесечие в сравнение с 25% за първата половина на годината.

В същото време версията с еднакво тегло на S&P 500 нараства с 9% през тримесечието, което надвишава ръста на S&P 500 от 5%, който е по-повлиян от силно претеглените дялове на компаниите с голяма капитализация като Nvidia и Apple.

Разширяващото се рали е окуражаващ знак за акциите, особено на фона на опасенията по-рано през годината, че пазарът е силно уязвим при обрат на технологичните акции.

Наративът за „меко приземяване“ на икономиката тази седмица ще бъде тестван от началото на сезона на отчетите за третото тримесечие.

Втората половина на годината досега е почти огледален образ на това, което се случи през първата половина, според Кевин Гордън, старши инвестиционен стратег в Charles Schwab. „Дори ако компаниите с голяма пазарна капитализация не допринасят толкова, ако останалата част от пазара се развива добре, значи тенденциите са здравословни“, добавя той.

Фед започна цикъл на понижаване на лихвите, като на последната си среща намали основния си лихвен процент с 50 базисни пункта при очаквано понижение от 25 базисни пункта. Председателят на американската централна банка Джером Пауъл коментира, че институцията иска да запази устойчивостта на икономиката.

Трейдърите калкулират равни шансове за още едно намаление на лихвите от 50 базисни пункта на срещата на централните банкери през ноември и намаление от 25 базисни пункта. Прогнозите са за намаление на лихвите в САЩ със 190 базисни пункта до края на 2025 г., според данни на LSEG.

Заради спада на лихвените нива индустриалният и финансов сектор от S&P 500, които инвеститорите оценяват като най-чувствителни на икономическите колебания, отчитат ръстове от, съответно, 10,6% и 10% - двойно повече спрямо общия индекс.

Понижението на лихвите подкрепя и акциите на компаниите с по-малка пазарна капитализация, които страдат най-много при ръст на лихвите. Индексът на книжата с малка капитализация Russel 2000 отчита почти 9% ръст през тримесечието.

Акциите, които изплащат добри дивиденти, също привличат инвеститори, които търсят дивидентен доход заради спада на лихвите по облигациите. Затова и акциите на компаниите за комунални услуги и свързаните с потребителите компании поскъпват средно със, съответно, 185 и 8% - също над ръста на широкия индекс.

Като цяло седем от секторите, включени в S&P 500, растат по-силно от общия индекс през третото тримесечие. За сравнение, през първата половина на годината само технологичните и комуникационни акции, сред които тези с мегакапитализация, изпревариха по-широкия индекс.

От началото на годината S&P 500 добавя 20%, като достига рекордно високи нива.

Същевременно влиянието на акциите на компаниите с голяма капитализация бавно намалява. Комбинираното тегло на акциите на т.нар. „Великолепна Седморка“ – Nvidia, Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Meta and Tesla, спада до 31% от 34% в средата на юли, според LSEG Datastream.

Според прогнозите на инвеститорите тези компании ще отчетат 20% ръст на печалбите през третото тримесечие в сравнение с 2,5% средно за останалите компоненти на S&P 500, отново според данни на LSEG. Тази разлика се очаква да се свие през 2025 г., когато за останалите компании се очаква ръст на печалбите от 14% за цялата година спрямо 19% за компаниите с голяма капитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още