fallback

От нестабилност, през сривове, до "убиец на мечки": Какъв е октомври за пазарите в САЩ?

Октомври обикновено започва слабо, а пазарите бележат спадове през седмия или осмия ден на търговия, преди да намерят подкрепа в средата на месеца

15:41 | 27.09.24 г.

Октомври има репутацията на един от най-нестабилните месеци на фондовия пазар в САЩ. Пазарните сривове през 1929 г., 1987 г. и 2008 г. допринасят много за това възприятие.

В скорошна бележка от The Stock Trader’s Almanac подчертават, че през октомври са регистрирани драматични спадове на пазара, включително понижението на Dow Jones Industrial Average с 554 пункта през 1997 г. и с 1874 пункта през 2008 г., пише Investing.com.

Въпреки тези бурни събития октомври играе ключова роля и в обръщането на „мечите“ пазари. Месецът си е спечелил и крайно противоположното прозвище „убиец на мечки“ заради преодоляването на 13 мечи пазара след Втората световна война.

През последните две десетилетия (2003-2023 г.) октомври е сравнително благоприятен за пазара, като Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq 100 постигат средни ръстове между 0,8% и 1,5%. Те обаче често са придружени от нестабилност, особено в първите дни на месеца.

От The Stock Trader’s Almanac подчертават, че октомври обикновено започва слабо, като пазарите бележат спадове през седмия или осмия ден на търговия, преди да намерят подкрепа и да тръгнат нагоре в средата на месеца.

В годините на избори – а 2024 г. е именно такава, представянето на пазарите през октомври е особено предизвикателно. От 1950 г. насам октомври е най-слабият месец за Dow, S&P 500 и NASDAQ, когато се провеждат избори. Дори като се изключат драматичните загуби от октомври 2008 г., месецът остава един от най-слабите за пазарите през изборните години.

„Ако се реализира значителен спад на пазарите през октомври, това може да е отлична възможност за закупуване на някои акции, особено за потиснатите технологични акции и акции на компании с малка капитализация“, посочва се в бележката на Stock Trader’s Almanac.

Месецът обаче често завършва с рали на пазара след отдръпването, особено в седмицата след изтичане на опциите.

Според анализаторите трейдърите трябва да следят сезонния MACD сигнал за покупка, който може да се задейства по всяко време от началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още