fallback

Застрахователи, пенсионни дружества и борсата трябва да започнат подготовка за еврото

Централният депозитар автоматично ще конвентира финансовите инструменти, когато бъде въведената единната европейска валута

23:00 | 26.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

И небанковите финансови институции, сред които инвестиционни посредници, застрахователи, пенсионни дружества, публични компании и други, подопечни на Комисията за финансов надзор (КФН), трябва да започнат своята подготовка за еврото, припомнят от финансовия регулатор. Институцията посочва, че според мерките в Плана за прилагане на Плана за въвеждане на еврото до 30 ноември 2024 година небанковите финансови институции трябва да започнат да подготвят своите информационни системи за работо с еврото.

Според Закона за еврото методически указания за това трябва да бъдат издадени от министъра на електронното управление.

По силата на законодателството в тази област до края на март 2025 г. Българската фондова борса (БФБ) и Централният депозитар ще трябва да са приключили дейностите по своята подготовка за работа с еврото. Депозитарът трябва да осигури адаптирането и поддържането на регистрите и на системите за клиринг и сетълмент. Системите на БФБ и останалите места за търговия на финансови инструменти (например системата на инвестиционния посредник "Капман") също трябва да бъдат актуализирани за работа с единната европейска валута.

От КФН посочват още, че Фондът за компенсиране на инвеститорите, Гаранционният фонд и всички инвестиционни посредници, застрахователи, пенсионни фондове и всички поднадзорни на комисията лица също имат задължението до 31 март 2025 г. да са изпълнили процесите по адаптиране на своите информационни системи за работа с еврото.

До края на март следващата година ще трябва да бъдат предприети и мерки по конвентиране на финансови инструменти от страна на емитентите им. Централният депозитар пък ще трябва да осигури автоматично конвентиране на финансовите инструменти от датата на въвеждане на еврото у нас.

На съща дата всички салда по всички счетоводни сметки (активи, пасиви и капитал) ще трябва да бъдат конвертирани, сочат още насоките на финансовия регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още