fallback

Антон Панайотов: Агресивният ход на Фед има политически оттенък

Българските инвеститори проявяват голям интерес към държавните ценни книжа като инструмент за финансова устойчивост, посочи изп. директор на Alaric Securities

22:30 | 26.09.24 г.

За пръв път от 20 години наблюдаваме подобно агресивна политика на Федералния резерв преди избори - намаление на лихвите в САЩ с 50 базисни точки. Едва ли ще има още много такива резки понижения в бъдеще, но със сигурност ще има още намаления на лихвите. Това коментира Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на Alaric Securities, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът посочи, че обичайно Федералният резерв следва политика да не прави резки движения преди избори, защото те могат да имат политически ефект. А в този случай намаляване с 50 базисни точки точно в този момент има политически оттенък, коментира той.

Разхлабването на монетарната политика вече започна в САЩ и Европа и това дава своя ефект върху очакваната доходност от ДЦК, отбеляза събеседникът.

"Когато лихвите се качват, доходността на тези, които тепърва влизат, се увеличава и съответно цената е на другия полюс. Сега, когато лихвите падат, тези които имат такива ДЦК, просто по-рано си получават обещаната доходност. Това не е много хубаво за тези, които тепърва искат да се възползват от доходността по тези книжа. Връзката цена-лихвени проценти е обратна", обясни Панайотов. 

По думите му инвеститорите в България проявяват голям интерес към държавните ценни книжа и ги търсят като инструмент за финансова устойчивост. „ДЦК имат по-висока доходност от други продукти с подобни рискови характеристики, а технологиите позволяват добро планиране и контрол над инвестициите в ДЦК“, посочи събеседникът.

"Българинът не е много по-различен от стандартния европеец и търси по-високата доходност при равни други условия", коментира Панайотов. И допълни, че на платформата за търговия с ДЦК на Alaric инвеститорите най-често се насочват към германски, френски и румънски облигации, като компанията внимава какви продукти предлага с цел по-голяма сигурност на инвестициите.

"Опитваме да контролираме апетита към риск, така че хората да не поемат ненужен риск", каза гостът.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още