fallback

Hang Seng поведе ръстовете в Азиатско-Тихоокеанския регион

Японският индекс Nikkei напредна с 2,79% и завърши на ниво от 38 925,63 пункта

11:31 | 26.09.24 г.

Азиатско-Тихоокеанският регион отбеляза предимно повишения в четвъртък, най-вече благодарение на хонконгския индекс Hang Seng и пазарите в континентален Китай, които увеличиха ръстовете си към края на борсовата сесия, предаде CNBC.

Китайските и хонконгските индекси се повишиха рязко, след като в четвъртък държавните медии обявиха, че висшите китайски ръководители са провели среща, на която са потвърдили последните усилия на правителството за подкрепа на икономиката.

По-рано днес китайският президент Си Дзинпин проведе заседание на Политбюро - втория по значимост кръг на властта в управляващата Китайска комунистическа партия, съобщиха държавните медии. В доклад след събитието се посочва, че лидерите са призовали за засилване на подкрепата на фискалната политика. Те също така са призовали за „спиране“ на спада на пазара на недвижими имоти и за стимулиране на неговото „стабилно възстановяване“.

Във вторник централната банка в Поднебесната империя обяви намаления на лихвените проценти и заяви, че наред с други планове ще удължи съществуващата подкрепа за пазара на недвижими имоти с две години.

Индексът Hang Seng Property Development and Management скочи с 14% след новината, воден от акциите на Longfor и Vanke.

Хонконгският показател Hang Seng се повиши с 4,12%, достигайки най-високото си ниво от май насам, а измерителят CSI 300 в континентален Китай удължи печелившата си серия до седми ден, достигайки най-високите си нива от около четири месеца. Той нарасна с 4,23% и затвори на ниво от 3545,32 пункта.

Японският индекс Nikkei напредна с 2,79% и завърши на ниво от 38 925,63 пункта, а широкият показател Topix се повиши с 2,66% до 2721,12 пункта, след като Японската централна банка публикува протокола от заседанието си през юли.

Южнокорейският показател Kospi скочи с 2,9% до 2671,57 пункта благодарение на производителя на чипове SK Hynix, чийто акции поскъпнаха с 9,44 на сто, а измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq нарасна с 2,62 на сто до 779,18 пункта.

В сряда SK Hynix обяви, че е започнала масово производство на първия в света 12-слоен чип HBM3E, който се използва в приложения за изкуствен интелект.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,95% до 8203,7 пункта.

В сряда в САЩ и Dow Jones Industrial Average, и S&P 500 отстъпиха от последните си рекорди. Индексът на сините чипове Dow спадна с 0,7%, въпреки че в началото на търговията достигна нови върхове, а широкият пазарен показател изгуби 0,19%. Технологичният измерител Nasdaq Composite отбеляза малък ръст от 0,04 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още