fallback

Ръстът на лихвите сложи край на ралито на турските акции

Забавящият се икономически растеж и корпоративните печалби засилват естествения цикъл към нормализиране, според анализатори

20:00 | 26.09.24 г.

По времето на ниските лихвени проценти Турската фондова борса се превърна в предпочитан начин местните да защитят спестяванията си от нарастващата инфлация. Сега, със затягането на паричната политика, което се очертава да продължи и през 2025 г., бумът при акциите избледнява, пише Bloomberg.

Банковите депозити с едноцифрени лихви при 80% инфлация са губещи. Като инвестираха в акции, турците поне имаха някаква надежда, че капиталите им няма да бъдат „изядени“ толкова бързо.

Графика: Bloomberg

Последва огромен приток на инвестиции и турските акции се превърнаха в звездни изпълнители. Индексът на всички акции на Borsa Istanbul скочи с 440% от края на 2021 г. Броят на индивидуалните капиталови сметки скочи повече от три пъти до 8,6 млн. до миналия октомври, което означава, че всяко трето турско домакинство е инвестирало в акции.

Добрите времена обаче – поне за инвеститорите в акции, приключват. Турският президент Реджеп Ердоган обърна курса, след като беше преизбран през миналата година, и възприе по-ортодоксални политики. Неговият икономически екип вдигна лихвените проценти до 50% в опит да ограничи инфлацията и изглежда ще ги поддържа високи през следващите месеци.

Това повиши лихвения процент по тримесечните депозити в лири до 69% през април, което на практика дерайлира предложението риск-възнаграждение за притежаване на акции.

„За щастие, излязох от пазара точно навреме преди два месеца“, коментира Бетул Секин, 32-годишен софтуерен специалист от Измир. „Вложих всичките си пари в депозитни сметки в лири“, добавя той.

Borsa Istanbul All Shares Index загуби 6,8% през третото тримесечие, въпреки че бенчмарк индексът MSCI Emerging Market нараства с 4,6%. Броят на турските капиталови сметки също намалява.

Графика: Bloomberg

Обещанията за връщане на Турция към ортодоксалната политика, оформени от министъра на финансите Мехмет Шимшек, привлякоха сериозни инвестиции в активи в страната заради очакването, че нейната неработеща икономика най-накрая ще намери устойчива основа.

Нерезидентите все още приемат дългови инструменти, но постепенно се оттеглят от фондовия пазар и продават акции. От средата на май инвеститорите са се освободили от акции за 3,2 млрд. долара, според официални данни.

Вътрешните средства първоначално замениха изходящите потоци, като са маскирали ситуацията до третото тримесечие.

Време за нормализиране

Поевтиняването на акциите на малките и средни компании, които са предпочитани от местните инвеститори с по-кратък инвестиционен хоризонт, започна месеци преди вълната от разпродажби да се прехвърли и върху по-утвърдени акции.

Индексът на новолистнатите компании в Турция, който някога беше магнит за инвеститорите на дребно, изостава от по-широкия индекс за първи път от шест години. Индексът на малките и средни предприятия изостава от същия бенчмарк от края на март.

Пазарният регулатор на Турция многократно предупреждава инвеститорите в акции, много от които без голям опит в търговията, да не следват съвети, разпространявани в социалните мрежи, а вместо това да се доверят на лицензирани професионалисти в индустрията.

„Много инвеститори на дребно формираха нереалистичната представа, че акциите винаги трябва да поскъпват, защото за няколко години всъщност точно това се случваше“, коментира Еврен Кирикоглу, основател на базираната в Истанбул консултантска компания Orca Macro. „Така че, когато се сблъскат с реалността, това не им харесва“, добавя той.

Забавящият се икономически растеж и корпоративните печалби само засилват този „естествен цикъл“ към нормализиране, допълват анализаторите от истанбулския фонд мениджър Strateji Portfoy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още