fallback

Решението на Китайската централна банка даде тласък и на европейските борси

Stoxx 600 завърши сесията с 0,6% повишение

19:39 | 24.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси приключиха търговията във вторник с ръстове, подкрепени от мерките за парични стимули на централната банка на Китай, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,6% нагоре, след като повечето сектори и основни борси се озоваха на зелено. Акциите на миннодобивните компании поведоха ръстовете, записвайки около 4,5% повишение, тъй като мерките на Китай дадоха тласък на суровините.

Положителните настроения идват, след като пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха повишения, благодарение на обявения от Пекин набор от мерки за облекчаване на политиката в опит да се стимулира икономиката.

Акциите, изложени на влиянието на китайския пазар и местните потребители, поскъпнаха във вторник. Antofagasta например се превърна в най-добре представилата се акция в Stoxx 600. Цената на книжата на компанията се повиши със 7 на сто, докато други компании в сектора, като Anglo-American, Glencore и Rio Tinto също имаха борсов скок с по над 4%.

Автомобилните акции бяха сред най-добре представилите се, като книжата на BMW повишиха стойността си с 3,7%, тези на Valeo – с 2,3%, а тези на Volkswagen – с близо 2 на сто.

Същевременно пазарните участници следят и акциите на Commerzbank, след като цената на книжата спадна с около 5,7% при предишната сесия. Стойността на акциите на Commerzbank завърши деня с 2,2% повишение.

В понеделник UniCredit обяви, че е увеличила дела си в германския кредитор до около 21% и е подала заявка за увеличаване на участието си до 29,9%. По този начин гигантът сигнализира, че може да се стигне до оферта за придобиване. По-рано този месец италианската банка придоби 9% дял в Commerzbank, потвърждавайки, че половината от този дял е купен от германското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още