fallback

Офисите на Deutsche Boerse са били претърсени по разследване за участие в картел

Според информацията картелът е бил свързан с "финансови деривати"

15:03 | 24.09.24 г.

Германската Deutsche Boerse съобщи, че офисите ѝ са били претърсени от антитръстовите органи на Европейския съюз (ЕС), които подозират, че компанията може да е замесена в картел, свързан с „финансови деривати“, съобщава Bloomberg.

Говорител потвърди, че компанията е била обект на внезапни проверки от страна на ЕС в понеделник и че „изцяло сътрудничи“ на разследването.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че обиски са били извършени в две държави членки на ЕС, а компаниите под прицел „може да са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват ограничителни бизнес практики“. Официалните лица не са предоставили допълнителна информация.

Макар че т.нар. внезапни проверки могат да са предпоставка за налагане на глоби в размер до 10% от световните продажби на компаниите, регулаторните органи рядко налагат санкции в такъв размер. Антитръстовото звено на ЕС също така изтъкна, че макар компаниите да са обект на подозрение, те все още не са намерени за виновни за каквито и да било нарушения. Няма законово определен срок за приключване на разследването на комисията.

Проверките са последният кръг от проверки на ЕС, продължаващи десетилетие и насочени срещу финансовата индустрия и ключови показатели – включително как търговците са разменяли информация в чат-стаи, за да изкривят компонентите за ценообразуване на деривати, както и за да манипулират предимно облигации в евро и гарантирани от държавата ценни книжа.

Разследванията последваха одобрението на ЕС за правителствена подкрепа, който целеше да помогне за оцеляване на много европейски кредитори по време на финансовата криза след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още