fallback

Петролът поскъпва след новите финансови стимули в Китай и напрежението в Близкия изток*

Фючърсите върху сорта Брент за ноември поскъпват с 69 цента, или 0,93%, до 74,59 долара за барел

09:33 | 24.09.24 г.

Цената на петрола се повишава във вторник след новината за нови финансови стимули от страна на най-големия вносител на "черното злато" – Китай, и опасенията, че ескалиращото напрежение в Близкия изток може да засегне доставките. На този фон към САЩ, най-големия производител на суров петрол в света, се задава голям ураган, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент за ноември поскъпват с 69 цента, или 0,93%, до 74,59 долара за барел, а тези върху американския суров петрол WTI за ноември - със 74 цента, или 1,05%, до 71,11 долара за барел.

И двата контракта затвориха на по-ниски нива в понеделник, тъй като притесненията за търсенето сред инвеститорите взеха превес след разочароващите данни за бизнес активността в еврозоната и поради продължаващите опасения за потреблението на горива в Китай.

„WTI поскъпна тази сутрин, след като Пекин пристъпи към понижаване на основните си лихвени проценти по кредитите. Пазарът на суров петрол гледа към китайските власти за по-нататъшни мерки за облекчаване на условията за противодействие на икономическото забавяне“, заяви Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Китайската централна банка обяви широки мерки за парични стимули и подкрепа на пазара на недвижими имоти, за да съживи икономиката, бореща се със силен дефлационен натиск. Гуверньорът Пан Гуншън заяви, че финансовата институция ще намали изискването на задължителните резерви на банките в страната с 50 базисни пункта и ще продължи да понижава основните лихвени проценти. По-късно тази година се предвижда и допълнително облекчаване на паричната политика.

В Близкия изток израелските военни съобщиха, че в понеделник са нанесли въздушни удари по обекти на „Хизбула“ в Ливан, при които според ливанските власти са загинали 492 души и десетки хиляди са избягали в търсене на безопасност.

Израел и „Хизбула“ се обстрелват, след като миналата седмица бяха взривени хиляди пейджъри и уоки-токи станции, използвани от членове на групировката. За нападението беше обвинен Израел.

„Търговците също така следят и метеорологичните условия. Крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ е изложено на риск от удар от ураган до края на седмицата“, предупреждават анализаторите на ANZ.

В понеделник американските производители на петрол започнаха да евакуират персонала си от платформите за добив на петрол в Мексиканския залив в очакване на стихията. Няколко компании в сектора вече спряха част от производството.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още