fallback

След само 4 месеца търговия на основен пазар акциите на "Смарт Органик" влизат в BGBX40

В индекса на 40-те най-ликвидни дружества се връщат акциите на "Спиди", „Индустриален Холдинг България“ и „Трейс Груп Холд“

07:00 | 24.09.24 г.

Само четири месеца след като акциите на „Смарт Органик“ АД бяха прехвърлени за търговия от пазара на малки и средни предприятия beam на основен пазар на Българската фондова борса (БФБ), книжата влизат в индекса на 40-те най-ликвидни дружества BGBX40.

Индексите на БФБ се ребалансират два пъти в годината – през март и през септември. Решението на съвета на директорите на оператора кои акции да бъдат изключени от индексите, защото не отговарят на изискванията за търговия като част от тях, и кои да влязат на тяхно място беше взето на 9 септември.

Промените влизат в сила от днес, 24 септември 2024 г.

„Смарт Органик“, освен че влиза в състава на BGBX40, попада и в списъка с компании, които са част от равнопретегления индекс BGTR30.

В BGBX40 се връщат още акциите на „Спиди“ АД, „Индустриален Холдинг България“ АД и „Трейс Груп Холд“ АД, които бяха изключени от бенчмарка през март тази година.

От индекса се изключват акциите на „Билборд“ АД, „Болкан енд Сий Пропъртис“ АДСИЦ, „Златен лев Холдинг“ АД и „Тексим Банк“ АД.

От най-стария индекс SOFIX, считано от днес, излизат акциите на „М+С хидравлик“ АД, а на тяхно място в индекса влизат акциите на „Софарма трейдинг“ АД.

Няма промени в базата на индекса на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT.

От BGTR30 излизат акциите на „Кепитъл Мениджмънт“ АДСИЦ, „Златен лев Холдинг“ АД и „Софарма билдингс“ АДСИЦ. Освен акциите на „Смарт Органик“, в индекса се включват още книжата на „Бианор Холдинг“ АД, които са част и от BGBX40 от март тази година, и „Холдинг Нов Век“ АД.

От базата на индекса на малките и средни предприятия beamX се изключват акциите на „АмонРа Енерджи“ АД и се включват книжата на „Бии Смарт Текнолоджис“ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още