fallback

Чувствителните към лихвите сектори подкрепиха европейските акции в сесията

Банките са сред най-губещите в понеделник, след като Берлин отхвърли подкрепа за поглъщането на Commerzbank от италианската UniCredit

21:32 | 23.09.24 г. 2

Европейските пазари затвориха с ръстове в понеделник заради засилените аргументи за по-голямо облекчаване на паричната политика от Европейската централна банка (ЕЦБ). Чувствителните към лихвите сектори като недвижими имоти и комунални услуги отбелязаха повишения.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 добави 0,4% до 516,32 пункта. От основните сектори в индекса автомобилният води по поскъпване на акциите със средно 1,9%. Компаниите от търговията на дребно добавят средно 1,2% към пазарните си оценки.

В Германия DAX се повиши с 0,68% до 18 846,79 пункта, във Франция CAC 40 нарасна с 0,1% до 7508,08 пункта, а във Великобритания FTSE 100 – 0,36% до 8259,71 пункта.

Според публикувани през деня данни бизнес активността в еврозоната се свива рязко и неочаквано този месец заради ускорения спад на производството и въпреки затоплянето в доминиращата индустрия на услугите в блока.

„Отплатата от Олимпийските игри в Париж до голяма степен се очакваше. Но днешното съобщение беше много по-лошо, отколкото мнозина очакваха, което предполага мрачна основна картина на растежа в еврозоната“, коментира Фабио Балбони, старши икономист за еврозоната в HSBC, цитиран от Ройтерс.

Спадът изглежда широкообхватен, като се задълбочава в Германия - най-голямата икономика в Европа. Във Франция, която отчете растеж заради Олимпийските игри, също отбелязва свиване на бизнес активността през септември.

Френските банки, включително Credit Agricole, SocGen и BNP Paribas, бяха сред най-губещите от индекса Stoxx 600 в сесията. Банковият подиндекс отчете спад от 1,8%.

Чувствителните към лихвите сектори на недвижимите имоти и комуналните услуги отбелязват ръстове от, съответно 1,3% и 1,1%.

Акциите на германската банка Commerzbank поевтиняха с близо 6% в сесията, след като Берлин заяви, че не подкрепя поглъщането от италианската UniCredit. Базираният в Милано кредитор отчете над 3% спад на пазарната си оценка в сесията.

Акциите на AstraZeneca изтриха 1,7%, след като експериментално прецизно лекарство, разработено с Daiichi Sankyo, се оказва, че не е подобрило общата преживяемост при пациенти с конкретен вид рак на гърдата в късен стадий на изпитване.

Акциите на Aurubis поевтиняха с над 10%, а на Hugo Boss поскъпнаха с 1,5%, след като по-рано в сесията поевтиняхавах с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още