fallback

Цената на петрола се покачва на фона на новите израелски удари в Ливан*

По-дългосрочно влияние на пазарите обаче вероятно ще имат данните за слабостите в икономиките на Китай и САЩ

09:17 | 23.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола расте на фона на растящото напрежение в Близкия изток, пише Ройтерс. Израел отново обстрелва позиции на "Хизбула" в Ливан, а говолител на армията уточнява пред агенцията, че това се случва, за да бъде предотвартен удар срещу територията на Израел. В последните дни има ожесточена размяна на удари между двете страни, посочва още Ройтерс и допълва, че от израелската армия не дават повече информация за своята сутрешна операция.

Опасенията за доставките се наслагват с очакванията, че намаляването на лихвата от Федералния резерв през миналата седмица ще насърчи търсенето на горива. Така цената на петрола се повишава с около 1% и американския лек суров петрол (WTI) се търгува за 71,60 долара барел.

Европейският сорт "Брент", който е и референтен за повечето петролни договори, достига цена от малко над 75 долара за барел.

И двата водещи сорта записаха ръст за втора поредна седмица в края на търговията в петък (20 септември). Повишаването на цената беше насърчено, след като Фед намали лихвата с 50 базисни пункта в сряда, което беше над очакванията на пазара.

Анализаторите отбелязват, че традиционно понижаването  на основния лихвен процент стимулира икономиката и увеличава търсенето на горива. Слабият щатски долар също насърчава търсенето на петрол.

Ръстът обаче е ограничен от слабите данни за икономиката на Китай и САЩ и прогнозите са, че именно това ще има по-дългосрочно влияние върху пазарите.

* Информацията е актуална към 9 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още