fallback

Акционерите на "Сирма ГХ" са одобрили вливането на шест дъщерни дружества в компанията майка

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри преструктурирането в средата на юли тази година

10:30 | 18.09.24 г.

Акционерите на „Сирма Груп Холдинг“ АД са одобрили вливането на шест дъщерни дружества в компанията майка на извънредно общо събрание, проведено на 17 септември 2024 г. Протоколът от заседанието е публикуван на сайта x3news.com.

Преструктурирането обхваща компаниите „Сирма Си Ай“ ЕАД, „Сирма Иншуртех“ ЕАД, „Сирма Солюшънс“ ЕАД, „Сирма Бизнес Консултинг“ ЕАД, „Сайънт“ ЕАД и „Ейч Ар Ем Сълюшънс“ ЕАД. Акционерите са гласували договор за преобразуване чрез вливане за шестте фирми.

Вливането се осъществява съобразно решение на съвета на директорите на „Сирма Груп Холдинг“ от средата на юни.

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри преструктурирането в средата на юли тази година.

Процедурата е част от стратегията на „Сирма Груп Холдинг“ за консолидация на дейността и собствеността в групата. Компанията иска да стане по-прозрачна като структура и управление за инвеститорите, да се насочи към растеж, включително и чрез придобивания на други дружества, и да листне акциите си на чуждестранна борса.

Предвижда се бизнесът да бъде организиран по вертикали - финансови услуги, транспорт и логистика, хотелиерство, индустрия, застраховане, здравеопазване, търговия на дребно.

Акционерите на групата са гласували и промени в политиката за възнагражденията на ръководството. Отпада изискването за поне 8% ръст на консолидираните приходи в сравнение с предходната година за изплащането на краткосрочното променливо възнаграждения, обвързано с резултатите. Сега вече ще е достатъчно да има някакъв ръст, за да бъде изплатено то.

За изплащане на дългосрочното променливо възнаграждение също ще се иска ръст, като целевият е 10%, а на консолидираната печалба – 8%.

Краткосрочното променливо възнаграждение се изплаща в пари, предвижда политиката за възнагражденията. Изпълнителният директор получава краткосрочно променливо възнаграждение в размер на 1% от общата сума на разпределения дивидент, а неизпълнителните членове – по 0,25%.

При положителна консолидирана печалба и постигнат ръст на консолидираните приходи спрямо предходната година членовете на съвета на директорите получават краткосрочно променливо възнаграждение в размер на два пъти постоянното им месечно възнаграждение, изпълнителният директор – 1%, а неизпълнителните директори – по 0,25%, от нетната консолидирана печалба.

Председателят на съвета на директорите получава краткосрочно променливо възнаграждение в размер на 1,5 пъти краткосрочното възнаграждение на неизпълнителен член на съвета на директорите, посочва се още в документа.

Дългосрочното променливо възнаграждение се изплаща под формата на акциии/или опции от капитала на дружеството. Изпълнителният директор получава дългосрочно променливо възнаграждение в размер на 1%, а неизпълнителните членове на съвета на директорите в размер на 0,4% от размера на ръста спрямо предходната година на пазарната капитализация на дружеството.

Ръстът на пазарната капитализация се изчислява на базата на средната пазарна цена на акция за референтен период от два месеца, включващ последния месец на съответната финансова година и първия месец от следващата.

Предвидено е и дългосрочно променливо възнаграждение като процент от размера на ръста спрямо предходната година на консолидираните приходи, когато ръстът им надвишава целевия от 10%, както и от печалбата при надвишаване на целевия ръст.

В случай че членовете на съвета на директорите получават променливо възнаграждение, с цел постигането на стабилни финансови резултати, изплащането на 40% от променливото възнаграждение ще бъде разсрочвано за период от 3 години.

Когато се предоставят променливи възнаграждения под формата на акции, прехвърлянето на акциите в собственост на членовете на съвета на директорите се извършва най-рано три години след датата на вземане на решение за предоставянето им. Опциите върху акции и всички други права за придобиване на акции или за получаване на възнаграждение въз основа на измененията на цените на акции не могат да бъдат упражнявани поне три години след тяхното предоставяне, предвижда политиката за възнагражденията.

Предоставянето на акции и опции върху акции като възнаграждение на ръководството на групата ще се одобрява от акционерите.

Максимално допустимият общ размер на краткосрочното променливо възнаграждение на членовете на съвета на директорите не може да надвишава 1% от размера на консолидираните приходи за съответната година, а на дългосрочното променливо възнаграждение не може да надвишава 1% от размера на регистрирания капитал на дружеството към края на съответната година, предвижда още политиката за възнагражденията.

Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпват с почти 60% в последната година, а пазарната капитализация е малко под 65,9 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още